Skip to content

Fad Gadget “Life on the line”, 1982

9 Apr, 2012

Lyssna på Spotify: Fad Gadget “Life on the line”
För att inte kunna spela ett enda instrument så lyckades Frank Tovey rätt bra med att skapa musik. Han började med att exprimentera med bandspelare och att klippa och klistra, senare underlättades hans skapande av de billigare syntar som kom ut på marknaden i början av 80-talet, precis som för hans efterföljare i Depeche Mode. Jag skriver efterföljare eftersom Fad Gadget faktiskt var den första artist som fick skivkontrakt med Mute Records.

Som man kan höra på “Life on the line” så hade Tovey tydligen egen nyckel till Vince Clarkes syntförråd, men Toveys mörka texter och torra skeptiska sångröst var skillnaden mellan honom och Top of the pops. Därmed inte sagt att hans musik inte är lättillgänglig. “Life on the line” är så paranoid som man kan vara för framtiden, en misstänksam historia om hur vi alla bara föds till att leva det liv som världen beslutat. Och hur vi bara får skriva under kontraktet utan vidare.

Frank Tovey dog 2002 av en hjärtattack, 45 år gammal. Livet hade rivit hans kontrakt för gott.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: