Skip to content

Orange Juice “Rip it up”, 1982

14 May, 2012

Lyssna på Spotify: Orange Juice “Rip it up”
Inte många av radiokanalen NRJ:s lyssnare 1994 visste att dom lyssnade på en av tidiga 80-talets mest inflytelserika artister när dunderhiten ”A girl like you” spelades. Inte heller dom som köpt Absolute Music 20 och hörde låten mellan Gyllene Tiders ”Kung av sand” och Idde Schultz ”Fiskarna i haven”.

Orange Juice präglades starkt av Edwyn Collins drift att förena gitarrpop och dansanta rytmer. Efter första albumet You can’t hide your love forever byttes ett par medlemmar ut och uppföljaren Rip it up tog ett steg ytterligare mot svart musik, mycket tack vare att den Zimbabwe-födde trummisen Zeke Manyika tillkommit. Titelspåret, som var bandets främsta framgång på topplistorna, är en superb poplåt med elektrofunkbas som drar mer åt Tom Tom Club-hållet än den frenetiska postpunk dom började med.

Låten är för övrigt källan till titeln på rockjournalisten Simon Reynolds postpunksbibel Rip it up and start again.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: