Skip to content

Orange Juice “Rip it up”, 1982

14 maj, 2012

Lyssna på Spotify: Orange Juice ”Rip it up”
Inte många av radiokanalen NRJ:s lyssnare 1994 visste att dom lyssnade på en av tidiga 80-talets mest inflytelserika artister när dunderhiten ”A girl like you” spelades. Inte heller dom som köpt Absolute Music 20 och hörde låten mellan Gyllene Tiders ”Kung av sand” och Idde Schultz ”Fiskarna i haven”.

Orange Juice präglades starkt av Edwyn Collins drift att förena gitarrpop och dansanta rytmer. Efter första albumet You can’t hide your love forever byttes ett par medlemmar ut och uppföljaren Rip it up tog ett steg ytterligare mot svart musik, mycket tack vare att den Zimbabwe-födde trummisen Zeke Manyika tillkommit. Titelspåret, som var bandets främsta framgång på topplistorna, är en superb poplåt med elektrofunkbas som drar mer åt Tom Tom Club-hållet än den frenetiska postpunk dom började med.

Låten är för övrigt källan till titeln på rockjournalisten Simon Reynolds postpunksbibel Rip it up and start again.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: