Skip to content

Ben Harper ”Faded”, 1997

24 Jul, 2012

Lyssna på Spotify: Ben Harper “Faded”
Att han under sin uppväxt var granne till David Lindley och vän med hans dotter lär ha inverkat på valet av huvudinstrument. Slidegitarr hörs inte så ofta längre, men Ben Harper gör sitt bästa för att hålla liv i traditionerna som hölls vid liv av hans favoriter: Blind Willie Johnson, Duane Allman, Lowell George och Jimi Hendrix. Och så Lindley förstås.

Ben Harper föddes med silverplektrum i handen. Hans morföräldrar hade en musikaffär i Kalifornien som var specialiserad på akustiska instrument, dessutom var båda hans föräldrar musiker. Säkert hade även detta inflytande på hans musik. På dubbla livealbumet Live From Mars från 2001 finns tre covers med som säger en del om de spridda influenserna: Marvin Gayes ”Sexual healing”, The Verves ”The drugs don’t work” och Led Zeppelins ”Whole lotta love”(som där är ihop-mashad med ”Faded”).

Som med många andra eklektiska musiker finns ingen riktig etikett att sätta på Ben Harper. Rock, folk, reggae, soul, world. Välj en om du kan. Blues-psykedeliska ”Faded”
är ett briljant exempel på hans elektriska lap-steel och hans självförtroende som efter halva låten väver in en akustisk interlud innan han varvar upp den där sliden igen.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: