Skip to content

Ben Harper ”Faded”, 1997

24 juli, 2012

Lyssna på Spotify: Ben Harper ”Faded”
Att han under sin uppväxt var granne till David Lindley och vän med hans dotter lär ha inverkat på valet av huvudinstrument. Slidegitarr hörs inte så ofta längre, men Ben Harper gör sitt bästa för att hålla liv i traditionerna som hölls vid liv av hans favoriter: Blind Willie Johnson, Duane Allman, Lowell George och Jimi Hendrix. Och så Lindley förstås.

Ben Harper föddes med silverplektrum i handen. Hans morföräldrar hade en musikaffär i Kalifornien som var specialiserad på akustiska instrument, dessutom var båda hans föräldrar musiker. Säkert hade även detta inflytande på hans musik. På dubbla livealbumet Live From Mars från 2001 finns tre covers med som säger en del om de spridda influenserna: Marvin Gayes ”Sexual healing”, The Verves ”The drugs don’t work” och Led Zeppelins ”Whole lotta love”(som där är ihop-mashad med ”Faded”).

Som med många andra eklektiska musiker finns ingen riktig etikett att sätta på Ben Harper. Rock, folk, reggae, soul, world. Välj en om du kan. Blues-psykedeliska ”Faded”
är ett briljant exempel på hans elektriska lap-steel och hans självförtroende som efter halva låten väver in en akustisk interlud innan han varvar upp den där sliden igen.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: