Skip to content

Betty Wright “Shoorah! Shoorah!”, 1974

23 Jul, 2012

Lyssna på Spotify: Betty Wright “Shoorah! Shoorah!”
Vi pratar inte så ofta om Miami-soul. Inte så konstigt med tanke på vilken oerhört liten del den var av soulmusiken i skuggan av Detroit, Chicago, Philadelphia, Memphis och Muscle Shoals. Men den fanns.

Miamifödda Betty Wright var tidigt ute med det mesta i sitt liv. Som 3-åring var hon med i sin familjs gospelgrupp, Echoes of Joy, 14 år gammal gav hon ut sitt första soloalbum och i 18-årspresent fick hon en guldskiva för sin största hit ”Clean up woman”. 70-talet var mest framgångsrikt för kvinnan med den sexoktaviga sångrösten, men även 80-talet gick skapligt. 1986 grundade hon sitt eget skivbolag Ms B. Integritet, stavas det. Under 2000-talet har hon hjälpt till med sångtekniken hos stjärnor som Jennifer Lopez och Joss Stone.

”Shoorah! Shoorah!” skrevs ursprungligen av den mäktige Allen Toussaint för Frankie Miller som också gav ut den 1974, men Betty Wrights version piskar Millers stjärt, om vi ska vara såna. Mer drag, mer rock, mer power. Och den sångrösten.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: