Skip to content

#369. A Tribe Called Quest “Show business”, 1991

31 Jul, 2012

Lyssna på Spotify: A Tribe Called Quest “Show business”
Var dom inte lite väl paranoida? Nej, det var dom inte. Man kan ju föreställa sig hur flera av rapparna från de fattigare förorterna i New York och Los Angeles fått kämpa sig fram genom uppväxten för att plötsligt fångas upp av skivbolagens lockrop när hip-hop började bli mainstream. Bara för att bli blåsta på stålarna dom drog in, eftersom dom undertecknat(i bästa fall) slavkontrakt framtagna av skamlösa svengalis.

Q-Tip och dom andra i A Tribe Called Quest hade sett tillräckligt för att avreagera sig i den bittra ”Show business”. Diamond D hade egna erfarenheter av detta från bara något år innan The Low End Theory då han lurats på betalningen för arbete han gjort på inspelningar för skivbolaget Wild Pitch Records, något han fräser ur sig i sista rimmet:

Get a good lawyer so problems won’t pile
You don’t wanna make a pitch that’s wild

Men vad var egentligen nytt med det? Det mest kända exemplet är hur The Beatles blev lurade på rättigheterna till sin egen musik eftersom dom accepterade att äga endast 49% av den. Och hur mycket deg lyfte inte Colonel Parker ur Elvis Presleys fickor? Und so weiter.

Klart att killar från The Bronx som knappt ägnat en minut åt sina läxor blev bortkollrade när långa, tråkigt skrivna avtal stacks framför nosen på dom, hur gatusmarta dom än var. Men det var och är tyvärr fortfarande The Business.

Jag har sett det med egna ögon, i form av ett managementavtal som erbjöds en kollegas son som nu är på väg upp som en av Sveriges hetaste house-DJ:s och producenter. Flera tråkiga paragrafer över ett antal sidor var det. Och en rackarns massa procent som skulle tillfalla managern. Jag avrådde starkt. Det gjorde även min kollega, men hans son skrev på ändå. Hoppas det inte slutar med en bitter låt, eller ännu värre, som rättssak. För den vise lär sig av andras misstag, ej sina egna.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: