Skip to content

#370. Soggy Bottom Boys “I’m a man of constant sorrow”, 2000

31 Jul, 2012

Lyssna på Spotify: Soggy Bottom Boys “I’m a man of constant sorrow”
Det kanske inte känns logiskt idag, men bokstäverna i legendariska New York-rockklubben CBGB:s namn stod för Country – Blue-Grass – Blues. Inte mycket bluegrass över Velvet Underground eller Talking Heads tänker man då. Men klubbens grundare, Hilly Kristal, var ett stort fan av de nämnda musikstilarna och hade intentionen att dess artister skulle spegla detta. Men så blev det som bekant inte, när Ramones, Television och Blondie intog scenen.

Bluegrassen fick istället ett rejält uppsving 2000 tack vare filmen O Brother, Where Art Thou? som utspelades i Mississippi under 1930-talets depression och där utgjorde en
välplacerad kuliss till filmens handling. Artister som medverkade på soundtracket som Gillian Welch och Alison Krauss fick en ordentlig skjuts i karriären och producenten T-Bone Burnett blev hett eftertraktad bland artister som verkade inom folk och country. Detta ledde bland annat till succén med Robert Plants & Alison Krauss femfaldigt Grammy-belönade Raising Sand 2007.

De flestas favoritepisod i filmen var när rymlingarna besöker den blinde mannens radiostation och får sjunga in ”I’m a man of constant sorrow”. George Clooneys ”sångröst” tillhörde Union Stations Dan Tyminski, sångare i bandet där Alison Krauss också var medlem. Tyminski själv har berättat att när han såg filmen för första sången och hans egen röst kom ur Clooneys mun sken fru Tyminski upp och utbrast: ”Din röst från George Clooneys kropp? Dan, det är en dröm!”.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: