Skip to content

#370. Soggy Bottom Boys “I’m a man of constant sorrow”, 2000

31 juli, 2012

Lyssna på Spotify: Soggy Bottom Boys ”I’m a man of constant sorrow”
Det kanske inte känns logiskt idag, men bokstäverna i legendariska New York-rockklubben CBGB:s namn stod för Country – Blue-Grass – Blues. Inte mycket bluegrass över Velvet Underground eller Talking Heads tänker man då. Men klubbens grundare, Hilly Kristal, var ett stort fan av de nämnda musikstilarna och hade intentionen att dess artister skulle spegla detta. Men så blev det som bekant inte, när Ramones, Television och Blondie intog scenen.

Bluegrassen fick istället ett rejält uppsving 2000 tack vare filmen O Brother, Where Art Thou? som utspelades i Mississippi under 1930-talets depression och där utgjorde en
välplacerad kuliss till filmens handling. Artister som medverkade på soundtracket som Gillian Welch och Alison Krauss fick en ordentlig skjuts i karriären och producenten T-Bone Burnett blev hett eftertraktad bland artister som verkade inom folk och country. Detta ledde bland annat till succén med Robert Plants & Alison Krauss femfaldigt Grammy-belönade Raising Sand 2007.

De flestas favoritepisod i filmen var när rymlingarna besöker den blinde mannens radiostation och får sjunga in ”I’m a man of constant sorrow”. George Clooneys ”sångröst” tillhörde Union Stations Dan Tyminski, sångare i bandet där Alison Krauss också var medlem. Tyminski själv har berättat att när han såg filmen för första sången och hans egen röst kom ur Clooneys mun sken fru Tyminski upp och utbrast: ”Din röst från George Clooneys kropp? Dan, det är en dröm!”.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: