Skip to content

#376. Rodney Crowell feat. Johnny Cash ”I walk the line(Revisited)”, 2001

6 Aug, 2012

Lyssna på Spotify: Rodney Crowell feat. Johnny Cash ”I walk the line(Revisited)”
Ja, detta är “I walk the line”, men inte bara den ”I walk the line”, utan samtidigt en ny ”I walk the line”. Knepigt, det där. Men Rodney Crowell var så angelägen att berätta om sina minnen av låten att det mest givna blev en kombination av en ny låt han själv skrev, tillsammans med delar av Johnny Cashs älskade original.

Det här kanske låter som rätt tunna förutsättningar, men tar man en låtskrivare av Crowells kaliber så ror man ett sånt projekt i hamn. Och skulle The Man In Black himself ställa upp om han inte ansåg att det dög? Mmm, men Cash föll inte pladask i början. Han tyckte, vilket man kan förstå, att Crowell nog skulle ha hållit tassarna borta, men samtyckte sedan till att medverka själv. Crowell sjöng lidelsefullt sina nostalgiska minnen i verserna, medan Cash fyllde i däremellan med sina egna välkända rader och inte minst sin mullrande stämma.

Rodney Crowell är ändå en av dom mest respekterade countrymusikerna och har skrivit mängder av låtar till olika artister, bland andra Emmylou Harris, vars kompband han började karriären i. Dessutom var Johnny Cash hans svärfar mellan 1979 och 1992, då han var gift med Rosanne Cash. Gissningsvis inverkade det positivt i förhandlingarna.

Till sist: Hur mycket jag än avskyr att göra den osannolika kopplingen Kid RockMarkus KrunegårdRodney Crowell så kan jag inte låta bli. Vad är kopplingen då? Jo, att dom sjunger om andra låtar i en av sina egna… Ingen som började tänka på Pamela Anderson där, va’?

2 Comments
 1. Jörgen Mähler permalink

  Metapop! Älskar låtar om låtar, min favorit är nog Neil Youngs Long May You Run när Neil sjunger om att lyssna på Caroline No i bilen och bande körar Caroline No i bakgrunden. men det finns uppsjö av metapop. Borde grotta lite mer i det. Gillar även Mary Lou Lords His Indie World/His New Depression World när hon namger hela amerikanska altrock/altcountry-världen. Eller när Ben Lee sjunger om Evan Dando i I Wish I Was Him. Och Jonathan Richmans låt Velvet Underground och Rockingbirds låt Jonatha, Jonathan om nämde Richman. Finns så många.
  /Jörgen

  • Jesusofcool permalink

   Tjena Jörgen,
   Helt rätt, det är fascinerande när låtar finns i låtar! Visst finns det många, och för att illustrera det tog jag till ytterligheterna…! Ska kolla upp dom du nämner också, tack för tipsen.

   Rock on!//Tommy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: