Skip to content

#391. Billy Paul “Am I black enough for you?”, 1970

21 Aug, 2012

Lyssna på Spotify: Billy Paul “Am I black enough for you?”
Elton John hade köpt en jukebox och ägnade en ledig dag åt att fylla den med en hel bunt nyinköpta vinylsinglar. Som den skivnörd han är satt han och tålmodigt fyllde i etiketterna så att man tydligt skulle kunna välja låt. När han hade fyllt i A-sidan på Billy Pauls ”Me and Mrs Jones” vände han på skivan och upptäckte till sin förvåning vad som fanns på B-sidan. Ingen hade sagt något till honom om att hans sång ”Your song” hade blivit någon annans sång.

Innan han blev Fritidsresors ständige följeslagare med nämnde Elton Johns ”Your song” var Billy Paul barndomsvän till Bill Cosby och en av dom färgstarka artister som bidrog till att etablera inflytelserika Philadelphia International Records. Hans jazzinfluerade sång i kombination med Kenny Gambles och Leon Huffs yppiga produktion gjorde otrohetsdramat ”Me and Mrs Jones” till hans största hit.

På albumet 360 Degrees of Billy Paul fanns – som brukligt var för den tiden – även en låt som var präglad av kampen för de svartas rättigheter: den clavinet-drivna “Am I black enough for you?”.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: