Skip to content

#410. The Jesus and Mary Chain “April skies”, 1987

9 Sep, 2012

Lyssna på Spotify: The Jesus & Mary Chain “April skies”
Deras tidigaste spelningar – eller ska vi kalla dom
anti-spelningar? – var ökända fylleslag med en publik mer intresserad av bråk än underhållning. Artisterna själva var lika föraktfulla och spelade ibland med ryggarna mot åskådarna och gick direkt av scenen utan att säga ett ljud(och sa dom något så innehöll det vanligtvis ordet ”fuck”) efter bara tre låtar. Lite som en genomsnittlig allsvensk fotbolls-match mellan två Stockholmslag, slår det mig.

När chocken/jublet lagt sig hos skivköparna efter den larmiga debuten Psychocandy rensade The Jesus & Mary Chain ut de sämst servade tandläkarborrarna och uppföljaren Darklands lät riktigt städad, lite som The House Of Loves lite mer bångstyriga kusiner.

Ramones och Phil Spector är fortfarande närvarande i ”April skies”, men även The Runaways ”Cherry bomb” finns där nånstans. Och när Jim Reid går upp en oktav i sin sång gör han det likt klassens skenheliga svarta får när fröken spänt ögonen i honom mitt i ett slagsmål och han utbrister: ”Vi bara skojar lite”.

Apropå slagsmål, lärare och skoja, så påminner faktiskt verstakterna om det norska bandet The Kids tuggummihit ”Hon är förälskad i lärar’n” från tidigt 80-tal. Osannolik influens till 100% naturligtvis, men i mitt huvud kan sådana kopplingar göras.

Huga. Omkoppling sker, var god dröj.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: