Skip to content

#414. Toots & The Maytals “54-46 that’s my number”, 1969

13 september, 2012

Lyssna på Spotify: Toots & The Maytals ”54-46 that’s my number”
Toots Hibbert, Jamaikas Otis Redding, anses allmänt vara den som myntade begreppet reggae, och var på väg att få ordentlig luft under karriär-vingarna när han 1966 åkte dit för marijuana-innehav. Enligt somliga sattes han dit av rivaliserande artister.

Men fängelsevistelsen på 18 månader kunde inte stoppa Hibbert och hans Maytals. Hans bandkompisar valde att vänta ut hans frigivning, vilket var klokt eftersom dom skulle ha haft svårt att avvara hans kraftfulla sång. När han släppts ur fängelset spelade bandet in en räcka med låtar tillsammans med producenten Leslie Kong, bland andra ”54-46 that’s my number” från 1968, vilken handlade om Hibberts fängelsedom.

Den här versionen är den andra som spelades in och gavs ut 1969, i mitt tycke den definitiva med bra mycket bättre tyngd och klass än den första från året dessförinnan. Tycker du att den påminner om The Ethiopians ”Train to Skaville” är det en korrekt iakttagelse, dom delar riddim.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: