Skip to content

2012 års Oscar för Bästa Sång går till…Neil Finn?

30 Nov, 2012

The Hobbit - An Unexpected Journey

Det är söndag den 24 februari 2013. En miljon kamerablixtar har smällt av vid alla stjärnors vandring på röda mattan fram till Dolby Theatre på Hollywood Boulevard. Vi har under kvällens gång fått höra samtliga nominerade bidrag till statyetten för Bästa Sång framföras av dess artister.

När kuvertet sprättas står det inuti ett kanske inte så välkänt namn som välkänd röst. En man med ett allt gråare spretigt hår som bedrar ett ungdomligt sinne i en medelålders kropp reser sig och vandrar upp på scenen med ett brett leende på läpparna. Han är uppvuxen i staden Te Awamutu på Nya Zeelands nordö. Hans bidrag till pophistorien i olika konstellationer, men framför allt Crowded House och Split Enz, är oomtvistade, liksom hans nu Oscarsbelönade bidrag vid filmens finaste prisutdelning.

Hans namn är Neil Finn, låtens titel “Song of the Lonely Mountain”(från filmen The Hobbit)

Äsch, inte vet jag, men visst vore det helt fantastiskt(ett frekvent använt adjektiv vid dylika tillställningar) om han fick gå och vinna den där statyetten. Sången spelas under filmens eftertexter, och landar någonstans mitt emellan Queens “Who wants to live forever” från Highlander och Bryan Adams “(Everything I do)I do it for you”(fast på ett bra sätt…) från Robin Hood – Prince of Thieves. Dock inte utan Finns personliga införlivande av Maori-teman i kombination med hans egen popkänsla, den som återfinns i flera av hans tidigare verk, i synnerhet låten “Together alone” från Crowded House-albumet med samma titel.

Kom ihåg att det är nattvaka söndagen 24 februari nästa år. Det är då en uppskattad musiker och artist ska hyllas i ett för honom nytt forum. Bara nu de 6000 som röstar också begriper det.

Lyssna på Spotify: Neil Finn “Song of the Lonely Mountain”

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: