Skip to content

#490. The Crystals “He hit me(And it felt like a kiss)”, 1962

19 Dec, 2012

Lyssna på Spotify: The Crystals “He hit me(And it felt like a kiss”
Häromdagen när jag lyssnade igenom jullåtar plöjde jag bland andra igenom skotska Glasvegas svärt- och smärtfyllda jul-EP A Snowflake Fell(And It Felt Like A Kiss)”, vilket osökt ledde mig till The Crystals gamla hit från 1962.

Att Glasvegas leder till Phil Spector är inte särdeles konstigt, deras sound är ju som ni vet i mångt och mycket en hyllning till honom, liksom titeln ”A snowflake fell…” är en parafras på ”He hit me…”.

När ryktet spred sig i Brill Building om att Little Eva(hon som gjorde ”Locomotion” med oss) blev slagen av sin pojkvän blev Carole King och Gerry Goffin så förargade att dom skrev ”He hit me…” som en offentlig protest, eftersom Facebook-upproret ännu bara var en glimt i Mark Zuckerbergs pappas ögon. Satiren i texten gick förlorad någonstans på vägen och låten bojkottades på många håll som våldsfrämjande.

Att det var just Phil Spector som hade producerat den här låten med sitt Wall Of Sound var särskilt ironiskt i skenet av att han dömdes till 19 års fängelse för mordet på sin flickvän 2003.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: