Skip to content

#491. The House Of Love “Christine”, 1988

20 Dec, 2012

Lyssna på Spotify: The House Of Love “Christine”
Världens mest minnesvärda tvåtonersriff? Kanske. Men det är inte det enda med ”Christine” som gör den till en av de låtar som jag lyssnat på flerst gånger i mitt liv.

Samspelet och spänningarna mellan Guy Chadwick och Terry Bickers var en vital del av The House Of Loves kraft. Faktum är att i kölvattnet av The Smiths upplösning var dom den starkaste kanditaten till att fylla luckan. Just spänningarna mellan de två ledarna var dessvärre det som skulle hindra att så blev fallet. Kulmen kom i december 1989 när Bickers satte igång med att elda upp bandets pengar i turnébussen i protest mot att bandet blivit för kommersiellt.

Han slutade strax innan The House Of Love(det med fjärilen) gavs ut i januari 1990 för att istället bilda föga minnesvärda Levitation. Chadwick förmådde ge ut två ytterligare album, varav Babe Rainbow var mycket starkt och Audience With The Mind var mycket svagt.

När de båda återförenade bandet 2003 gjorde dom ett habilt comebackalbum, men världen hade för länge sedan gått vidare och därefter har inte mycket hörts av vare sig den ene eller den andre. Det förtar dock inte att deras backkatalog är fylld av melankoliska klassiker, och att ”Christine” blev mall för hela shoegaze-vågen. Även det ovan nämnda riffet, samt det poporienterade sticket, var höjdpunkter i låten.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: