Skip to content

#491. The House Of Love “Christine”, 1988

20 december, 2012

Lyssna på Spotify: The House Of Love ”Christine”
Världens mest minnesvärda tvåtonersriff? Kanske. Men det är inte det enda med ”Christine” som gör den till en av de låtar som jag lyssnat på flerst gånger i mitt liv.

Samspelet och spänningarna mellan Guy Chadwick och Terry Bickers var en vital del av The House Of Loves kraft. Faktum är att i kölvattnet av The Smiths upplösning var dom den starkaste kanditaten till att fylla luckan. Just spänningarna mellan de två ledarna var dessvärre det som skulle hindra att så blev fallet. Kulmen kom i december 1989 när Bickers satte igång med att elda upp bandets pengar i turnébussen i protest mot att bandet blivit för kommersiellt.

Han slutade strax innan The House Of Love(det med fjärilen) gavs ut i januari 1990 för att istället bilda föga minnesvärda Levitation. Chadwick förmådde ge ut två ytterligare album, varav Babe Rainbow var mycket starkt och Audience With The Mind var mycket svagt.

När de båda återförenade bandet 2003 gjorde dom ett habilt comebackalbum, men världen hade för länge sedan gått vidare och därefter har inte mycket hörts av vare sig den ene eller den andre. Det förtar dock inte att deras backkatalog är fylld av melankoliska klassiker, och att ”Christine” blev mall för hela shoegaze-vågen. Även det ovan nämnda riffet, samt det poporienterade sticket, var höjdpunkter i låten.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: