Skip to content

#516. The Replacements “Alex Chilton”, 1987

2 Feb, 2013

Spotify: The Replacements “Alex Chilton”
På sätt och vis hade The Replacements redan lämnat den “power trash” dom spelade i början av karriären, inte minst på debuten Sorry Ma, I Forgot To Take Out The Trash. “Within you reach” på Hootenanny innehöll till och med trummaskin. Let It Be blandade och gav, oftast på ett väldigt bra sätt; Kiss-covers, alt-country och punkballader.

Pleased To Meet Me drev vidare på det mer melodiska rockspåret, och “Alex Chilton” var en föraning om Paul Westerbergs solokarriär(som i ärlighetens namn inte skilt sig särdeles mycket från senare halvan av bandets epok). Framför allt sådde den fröet till två besläktade låtar som återfanns på soundtracket till Cameron Crowes film om grungens Seattle, Singles: “Dyslexic heart” och allra mest “Waiting for somebody”.

Hyllningen till Big Stars grundare är en av de smakfullaste någonsin, ingen sentimental bullshit utan en rocker helt i linje med honom själv. När Chilton avled av en hjärtattack för snart tre år sedan hade det varit minst lika smakfullt att låta hans gravsten bära en inskription med refrängens bevingade rader:

Children by the million sing for Alex Chilton when he comes round
They sing “I’m in love. What’s that song?”

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: