Skip to content

Recension: The Flaming Lips “Sun Blows Up Today” – Ny singel

11 februari, 2013


Spotify: The Flaming Lips ”Sun Blows Up Today”
Utan psykedelia vore inte The Flaming Lips alls vad de är. Om man vänder på det kan man säga att dagens psykedeliska rock inte vore skuggan av det den är utan The Flaming Lips. Få – om ens några – band har lyckats kombinera en så stringent integritet i vad de gör med en framgångsrik karriär. Hade dom varit verksamma kring 1980 kunde dom heta Devo.

För lite mer än tre år sedan kom bandets senaste album, Embryonic, i vanlig ordning hyllat men inte i närheten av glansen som omhöljde The Soft Bulletin(1999) och Yoshimi Battles The Pink Robots(2002).

Nya singeln ”Sun Blows Up Today”(albumet The Terror som släpps 1 april – medvetet aprilskämt eller ej – innehåller dock inte denna låt) kanske kan ta dom tillbaka till forna höjder. En ösig och spejsig smällkaramell med bultande baskagge. Uppbyggnaden kan tyckas simpel – deras låtar har återkommande repetitiva, mantra-liknande partier som liksom äter sig fast i ens huvud – men ute i ytterkanterna ryms massvis med små detaljer som gör att allt faller på plats.

I presentationen av The Terror på deras hemsida står att läsa följande kryptiska beskrivning:

”It is comprised of nine original compositions that reflect a darker-hued spectrum than previous works, along with a more inward-looking lyrical perspective than one might expect – but then again, maybe not. It’s up to you, the listener, to decide what it means to you.”

När Wayne Coyne, Steven Drozd och dom andra nu ligger mitt i medelåldern verkar det som om deras nyfikenhet och experimentlusta inte avtagit, utan snarare tilltagit. Andan i åtminstone ”Sun Blows Up Today” tycks vara i linje med den som rådde i slutet av 60-talet; lekfull, flummigt avslappnad och kärleksfull. Och så lite jävlar anamma pyrande därunder någonstans.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: