Skip to content

Recension: Dawes “From A Window Seat” – Ny singel

11 Mar, 2013

Ett brutet löfte är inget löfte. Och jag hade lovat mig själv att inte nämna Jackson Browne i den här texten. Men snälla någon, tala om för mig hur i helsike det skulle gå till?

Jag har å andra sidan inget emot att man bejakar sina influenser, och det är ju inte som att Taylor Goldsmith och dom andra i Laurel Canyon-bandet direkt har slagit ifrån sig när folk har påpekat det. Men har man valt att vandra en viss väg så får man också räkna med de jämförelser det för med sig. Tur då att Dawes inte har något att skämmas för, åtminstone inte fram tills nu.

Deras två första album skämde bort oss med dom harmonierna, Stephen Stills tonläge och elgitarrerna som mixades bort från Neil Youngs Harvest. Inget tyder på att kommande Stories Don’t End kommer att låta annorlunda. Inget. Men det gör inte så mycket, huvudsaken är ändå att det finns låtar som backar upp soundet.

Ur ett kritiskt perspektiv vill jag påstå att Dawes tar till samma knep som The Police och många andra gjort, nämligen dubblar eller halverar tempot. “From A Window Seat” är en struttande låt som praktiskt taget är en dubbeltempoversion av “If I Wanted Someone” från 2011 års storstilade Nothing Is Wrong. Jamen jämför själv då, vet jag.

Det som räddar dom från platt fall är sångtexten. Goldsmith sitter ombord på ett flygplan(i raden av alla flygningar han gjort) och betraktar sina ordinära medpassagerare och deras dagligdagsa förehavanden när han plötsligt inser att alla är en spegelbild av han själv. Om Stories Don’t End ska hålla måttet hoppas jag dock för deras egen(och min) skull att fantasin flödat åtminstone en aning mer på övriga låtar.

Och så var det det där med att förvalta Jackson Browne-arvet. Skulle man misslyckas med det den här gången lär dom få gå golgata genom hela kanjonen, bärandes plakat med texten: “Vi skall aldrig mer ikläda oss någon annans kostym så länge vi inte är män nog att bära upp den”. Men det vore ju skönt om dom slapp.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: