Skip to content

Recension: Tandem Sky “Tandem Sky”, Betyg 4/5

10 Apr, 2013

Spotify: Tandem Sky “Tandem Sky”
Jag har alltid varit ett fan av Magnus Carlsons röst. Den är personlig, uttrycksfull och kyligt värmande. Dessutom är han en av de svenska sångare som bäst behärskar det engelska språket, såväl lyrik som uttal. Efter många år med Weeping Willows, med jazzgruppen The Moon Ray Quintet och på egen hand har Södermalms livs levande skyddshelgons samarbete med producenten och house-DJ:n Mikael Nordgren nu resulterat i duon Tandem Sky och deras självbetitlade debut.

Låtarna ”Hurricane” och ”New Dawn” har gått att streama ett tag, och har du tagit dom till ditt hjärta bör du inte ha några betänkligheter kring albumet heller. Carlson och Nordgren refererar själva till influenser från My Bloody Valentine och The Jesus And Mary Chain, ja, egentligen hela 90-talets brittiska indievåg. Det hörs kanske inte över hela linjen, särskilt som skivan är betydligt mer popbetonad, men visst finns det spår av dom banden. “Close To You” kanske är tydligast i sin flört med introt till “Just Like Honey”, som i sin tur var The Jesus And Mary Chains flört med Hal Blaines legendariska trumintro till The Ronettes “Be My Baby”. “Smack My Bitch Up”-beatet i “Slippin’ Out” är också medvetet illa dolt gissar jag.

Nordgrens bakgrund inom house under täckmanteln Tiger Stripes är något som det fokuseras mycket på men hörs desto mindre i soundet, bortsett från de varsamt programmerade beatsen som ändå är så pass naturtrogna att dom smälter in perfekt i indieskepnaden. För att fullborda referensregnet ska jag droppa några albumtitlar som bubblar upp: Achtung, Baby, Coming Up, The Fat Of The Land, Different Class, Songs Of Faith & Devotion. Willows-albumet från 2001, Into The Light. Jodå, det också. Bakåtblickarna till trots är Tandem Sky inte nostalgi för övervintrade skotittare eller britpoppare i dvala, utan ett album med modern fräschör.

Förra decenniets mest lyckade kulturkrock hette The Postal Service. 10-talets kan komma att heta Tandem Sky.

Bästa spår: “Victoria”, “Close To You”, “Never Letting Go”

Köp den här: CDON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: