Skip to content

Backtrack of the day #550: Cyndi Lauper ”Time After Time”(från She’s So Unusual, 1983)

22 mars, 2014

LYSSNA VIA WiMP
LYSSNA VIA RARA.COM

Över 500 låtartiklar har jag skrivit, men en låt som jag ofta rankar bland tidernas absolut bästa har märkligt nog fallit i skymundan. Dags då att vi ordnar till saken.

Cyndi Laupers debutalbumet She’s So Unusual såldes och såldes tills det inte såldes längre för det hade sålt slut i affärerna. Vi ska inte rabbla en massa om ”Girls Just Want To Have Fun”, den historien kan ni, populär video och allt. ”She Bop” har jag skrivit om tidigare, onanilåten som skrämde slag på präktiga amerikanska politikerfruar. Vi ska istället snacka lite om hennes i särklass bästa verk.

Yrvädret från Brooklyn gjorde sig ett namn genom slagkraftiga versioner av andras låtar, mest noterbart Prince(”When You Were Mine”), Robert Hazard(”Girls just…”) och Marvin Gaye(”What’s Going On”). Hennes egna alster kvarstod ofta som albumspår, men med ”Time After Time” fick hon in den största fullträff hon kom i närheten av. Många artister insåg låtens kvaliteter, mest noterbart den store Miles Davis, som gjorde en framgångsrik instrumentalversion.

She’s So Unusual kompades till stora delar av Philadelphias rootsrockare The Hooters, dock inte här mer än att man delade producent och att deras sångare Rob Hyman stod som medkompositör. Hans stora bidrag var dock den mer än hundraprocentiga andrastämman i refrängen, något som gav låten en trovärdighet till dess uppbrottstema. Till och med insvept i tidstypiska Linn Drum-programmeringar och phasegitarrer håller den faktiskt måttet än idag, 31 år senare. Och Lauper fick visa att hon kunde mer än att bara tugga tuggummi och välja drastiska hårfärger.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: