Skip to content

Backtrack of the day #550: Cyndi Lauper ”Time After Time”(från She’s So Unusual, 1983)

22 Mar, 2014

LYSSNA VIA WiMP
LYSSNA VIA RARA.COM

Över 500 låtartiklar har jag skrivit, men en låt som jag ofta rankar bland tidernas absolut bästa har märkligt nog fallit i skymundan. Dags då att vi ordnar till saken.

Cyndi Laupers debutalbumet She’s So Unusual såldes och såldes tills det inte såldes längre för det hade sålt slut i affärerna. Vi ska inte rabbla en massa om “Girls Just Want To Have Fun”, den historien kan ni, populär video och allt. “She Bop” har jag skrivit om tidigare, onanilåten som skrämde slag på präktiga amerikanska politikerfruar. Vi ska istället snacka lite om hennes i särklass bästa verk.

Yrvädret från Brooklyn gjorde sig ett namn genom slagkraftiga versioner av andras låtar, mest noterbart Prince(“When You Were Mine”), Robert Hazard(“Girls just…”) och Marvin Gaye(“What’s Going On”). Hennes egna alster kvarstod ofta som albumspår, men med “Time After Time” fick hon in den största fullträff hon kom i närheten av. Många artister insåg låtens kvaliteter, mest noterbart den store Miles Davis, som gjorde en framgångsrik instrumentalversion.

She’s So Unusual kompades till stora delar av Philadelphias rootsrockare The Hooters, dock inte här mer än att man delade producent och att deras sångare Rob Hyman stod som medkompositör. Hans stora bidrag var dock den mer än hundraprocentiga andrastämman i refrängen, något som gav låten en trovärdighet till dess uppbrottstema. Till och med insvept i tidstypiska Linn Drum-programmeringar och phasegitarrer håller den faktiskt måttet än idag, 31 år senare. Och Lauper fick visa att hon kunde mer än att bara tugga tuggummi och välja drastiska hårfärger.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: