Skip to content

Backtrack of the day #551: Crowded House ”Italian Plastic”(från Woodface, 1991)

26 Mar, 2014

LYSSNA VIA WiMP
LYSSNA VIA RARA.COM

Idag för nio år sedan gick en deprimerad Paul Hester ut för en promenad hemma i Melbourne med sina hundar. När han kom till Elsternwick Park satte han upp en snara i ett träd och hängde sig. Jag glömmer aldrig löpsedlarna här hemma i Sverige dagen därpå: “Popstjärna hängde sig i park”.

Känd som spelevinken bakom trummorna och en estradör av rang bidrog Hester till gruppdynamiken som blev popmaskinen Crowded House. Internt var han dock lika känd för sina humörsvängningar och dåliga dagar. Den värme och glädje som utstrålades från trumstolen var ibland som bortblåst i loger och turnébussar. 1994 lämnade han bandet på grund av sin växande avsky för turnerandet för att istället fokusera på familj och en TV-karriär.

Neil Finn är och var den oomstridde ledaren för Crowded House, men inte ens han kunde lägga in veto mot en och annan sång som Hester knåpade ihop. Den briljanta “Italian Plastic” från mästerverket Woodface blev en livefavorit hos fansen med obligatorisk allsång. Tyvärr fick jag aldrig förmånen att se Paul Hester underhålla live med Crowded House, men det räcker med att se upptagningar som den här nedan från deras avskedsspelning 1996(där han åter var en del av bandet) för att förstå att hans självmord var en av rockens stora, stora förluster.

Och sörja att “Hessie” hade en dålig dag för mycket den 26 mars 2005. Men var han än befinner sig just nu lär hans omgivning sällan ha tråkigt. Paul Hester blev 46 år.

PS. Som om det inte var nog med att Paul Hester är borta har även hans efterträdare i Crowded HousePeter Jones gått bort. Jones, bakom trummorna i klippet nedan, dog 45 år gammal av en hjärntumör 2012. DS.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: