Skip to content

#432. Cyndi Lauper “She bop”, 1985

1 Oct, 2012

Lyssna på Spotify: Cyndi Lauper “She bop”
Filthy Fifteen var en topplista 1985, men inte vilken topplista som helst. Låtarna den innehöll var de femton som PRMC(Parents Music Resource Center) – med Tipper Gore i spetsen – ansåg vara de olämpligaste och farligaste för USA:s barn. Inte helt överraskande återfanns på listan Prince, W.A.S.P., Venom och Merciful Fate, men även Madonna(”Dress you up” som är min favoritlåt med henne) och Sheena Easton(!). Inte en enda hip-hop-artist, intressant nog, men så hade inte gangsta-rapen och machokulturen i de fattiga förorterna riktigt gjort sitt intåg ännu. Däremot ingick ett yrväder från Queens på listan.

Kvinnan med ett läte för varje hårfärg stormade in som virvelvind med “Girls just want to have fun” och ”Time after time”. Framgångsreceptet var att varva handplockade covers med original från handplockade låtskrivare. Hon själv bidrog till flera låtar, bland andra den jäääätteläskiga ”She bop” som kunde vilseleda och ge de amerikanska barnen men för livet. Enligt PRMC med anhang, alltså.

Laupers egen baktanke var att vuxna skulle fatta textens vink till kvinnlig onani, medan
barn och ungdomar kunde uppfatta den för det den var i deras ögon: en dansant popsång om att dansa och slå klackarna i taket(en som verkar ha lyssnat är Veronica Maggio, “Jag kommer” har precis samma dubbla innebörd). För att späda på myten berättade hon i en intervju med Howard Stern att hon var naken när hon sjöng på inspelningen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: