Skip to content

The Libertines “Don’t look back into the sun”, 2003

18 Aug, 2011

Lyssna på Spotify: The Libertines “Don’t look back into the sun”
Efter Amy Winehouse undrar alla om galningen/geniet Pete Doherty kommer att bli den som härnäst går samma väg? The Libertines hade en problematisk livstid med ständiga bråk mellan frontmännen Doherty och Carl Barât, inte sällan drog- och alkoholrelaterat. Det hela kulminerade under tillkomsten av den här låten, med stök under inspelningen(producenten Bernard Butler och Doherty drog inte jämnt) och inte minst att Doherty’s(ilsken, förvirrad och gissningsvis “under the influence”) något ogenomtänkta inbrott hos Barât(!) ledde till åtal och fängelse.

Doherty blev till slut portad från bandet med motiveringen att han var välkommen tillbaka när han hade skärpt till sig och lagt ner drogerna. Det gick väl sådär, men när han muckade från kåken efter fängelsestraffet var ingen mindre än Bârat vid portarna och hämtade honom. Bandet klämde sedan ur sig ett album till innan alla tröttnade och gick skilda vägar, Barât med Dirty Pretty Things och Doherty med Babyshambles.

2007 rankade NME låten som #5 bland ”The 50 Greatest Indie Anthems Ever”, och när man ser Top 5 inser man hur högt låten rättvist är värderad:

1. Oasis – ‘Live Forever’
2. Nirvana – ‘Smells Like Teen Spirit’
3. Pulp – ‘Common People’
4. The Smiths – ‘There Is A Light That Never Goes Out’
5. The Libertines – ‘Don’t Look Back Into The Sun’

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: