Skip to content

Pixies “Here comes your man”, 1989

13 Sep, 2011

Lyssna på Spotify: Pixies “Here comes your man”
Pinsam låt. Tyckte åtminstone Black Francis, när hans Pixies blev inbjudna att framträda i Arsenio Hall’s TV-show på bästa sändningstid. Villkoret var att dom skulle spela denna låt och ingen annan. Det blev inget av med den PR:en om man säger så.

På typiskt idealistiskt collegerock-manér vägrade bandet spela låten i sina liveframträdanden också, denna deras ”Tom Petty-låt” enligt dom själva. Men det är klart, skivbolaget 4AD’s boss hade också haft sina tvivel eftersom den alltför tillrättalagda låten inte passade in bland deras övriga lite mer punkiga låtar, och hade lagt in veto när producenten Gil Norton ville ha med den på första skivan ”Surfer Rosa” och EP’n ”Come on pilgrim”.

Till slut fick Norton in alla i bandet i studion förutom Francis och spelade in all musik så han bara behövde göra sin sång, och då lät den okommersiell nog att ge ut på skiva.

Beatles- och Byrds-referenserna är lika tydliga som fingeravtryck för en kriminaltekniker; inledningsackordet á la ”A hard day’s night”; den 12-strängade Rickenbackern osv. ”Debaser”, ”Gigantic”, ”Wave of mutilation” och dom övriga förtjänar också sin plats i varje Pixies-spellista, men den här borde finnas överst.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: