Skip to content

Scissor Sisters ”Comfortably numb”, 2004

12 september, 2011

Lyssna på Spotify: Scissor Sisters ”Comfortably numb”
Det händer med jämna mellanrum att rockband skriver låtar om mördare, men desto ovanligare är det att mördare blir döpta efter rockband. Scissor Sisters gav öknamn åt ett irländskt systrapar som bestialiskt mördade en somalisk man 2005. Det har inte med den här låten att göra, men indikerar vikten av ett snärtigt bandnamn, som i sin tur togs från en samlagsposition kvinnor emellan.

Ehrm…om vi ska ta oss upp ovanför bältet igen: vi vet alla vilken disco-pop Scissor Sisters är kapabla till, ”I don’t feel like dancing” från 2006 har krupit sig in i de mest avlägsna radiomottagare på jordklotet. När bandet dessförinnan slog igenom så gjorde dom det med en oortodox Pink Floyd-cover framförd i bästa Bee Gees-tradition. ”Comfortably numb” är en rättmätigt hyllad låt i sin ordinarie skepnad, men när Scissor Sisters tänkte utanför boxen blev den en helt annan, rent av ännu bättre.

Vet inte om bandet själva tyckte bra om originalet, eller om dom ville ge ett långfinger till prog-rocken med sina långa episka låtar; som om dom ville trycka upp i ansiktet hur onödigt mastodontiskt det varit och hur dansvänligt och klatschigt det skulle kunna vara istället. Såväl Dave Gilmour som Nick Mason har sagt att dom gillar Scissor Sisters’ version, och Roger Waters sägs ha gratulerat sångaren Jake Shears till en bra version. Döm själva.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: