Skip to content

Scissor Sisters “Comfortably numb”, 2004

12 Sep, 2011

Lyssna på Spotify: Scissor Sisters “Comfortably numb”
Det händer med jämna mellanrum att rockband skriver låtar om mördare, men desto ovanligare är det att mördare blir döpta efter rockband. Scissor Sisters gav öknamn åt ett irländskt systrapar som bestialiskt mördade en somalisk man 2005. Det har inte med den här låten att göra, men indikerar vikten av ett snärtigt bandnamn, som i sin tur togs från en samlagsposition kvinnor emellan.

Ehrm…om vi ska ta oss upp ovanför bältet igen: vi vet alla vilken disco-pop Scissor Sisters är kapabla till, ”I don’t feel like dancing” från 2006 har krupit sig in i de mest avlägsna radiomottagare på jordklotet. När bandet dessförinnan slog igenom så gjorde dom det med en oortodox Pink Floyd-cover framförd i bästa Bee Gees-tradition. ”Comfortably numb” är en rättmätigt hyllad låt i sin ordinarie skepnad, men när Scissor Sisters tänkte utanför boxen blev den en helt annan, rent av ännu bättre.

Vet inte om bandet själva tyckte bra om originalet, eller om dom ville ge ett långfinger till prog-rocken med sina långa episka låtar; som om dom ville trycka upp i ansiktet hur onödigt mastodontiskt det varit och hur dansvänligt och klatschigt det skulle kunna vara istället. Såväl Dave Gilmour som Nick Mason har sagt att dom gillar Scissor Sisters’ version, och Roger Waters sägs ha gratulerat sångaren Jake Shears till en bra version. Döm själva.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: