Skip to content

Candi Staton ”I’d rather be an old man’s sweetheart(Than a young man’s fool)”, 1969

3 Oct, 2011

Lyssna på Spotify: Candi Staton ”I’d rather be an old man’s sweetheart(Than a young man’s fool)”
Från Muscle Shoals via diskoteket vidare till gospelkyrkan och tillbaka. Southern Soul-legenden Candi Staton har gjort lite av en Al Green-resa och hittat tillbaka till rötterna igen, med album på senare år som blickar mot början av karriären men med produktion och komposition av idag.

Återuppståndelsen startade på riktigt 2004 då Damon Albarns skivbolag Honest Jon’s gjode en kulturgärning och gav ut en samling inspelningar från Candis country-soul-period gjorda i Fame-studion i Muscle Shoals, låtar som varit outgivna på CD under många år. Minns jag rätt var det Andres Lokko som tipsade om denna samling(därefter gjordes liknande utgåvor med Bettye Swann och Willie Hightower). Dessförinnan hade jag bara hört discodängan ”Young hearts run free”.

Man känner igen rösten från första inandningen och den framkallar fortfarande rysningar. Många soulsångerskor finns det och ibland kan det vara svårt att urskilja vissa från mängden, oavsett hur bra det låter. Men precis som med Aretha Franklin går det inte att ta fel på Candi Statons kraftfulla stämma.

Och vilken låt sedan! Girl Power är nog en adekvat benämning på det här svängiga soulnumret(självklart med radiovänliga omskrivningar som ”doing the camel walk” för att göra ”det”). Hon tog ingen skit.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: