Skip to content

N.W.A “Straight outta Compton”, 1988

18 Sep, 2011

Lyssna på Spotify: N.W.A “Straight outta Compton”
Den andra LP-skiva jag köpte i mitt liv var Grandmaster Flash & The Furious Five’s “The message”. Egentligen var det låten “Scorpio” som jag gillade men kom att värdera även övriga låtar högt. Efter det har det gapat tomt i hip-hop-sektionen och jag hade ärligt talat lite svårt för rap under en lång period. Inte förrän jag upptäckte dimensionen att rap ska betraktas som ett rytminstrument hittade jag tillbaka igen, och det är ju så sant: vilket annat instrument kan prata?

The Furious Five känns inte speciellt “furious” i jämförelse med Niggaz With Attitude när man hör gangsta-rapens moderskepp “Straight outta Compton” om hur polisen och vi andra som är i vägen ska akta oss innan vi alla blir skjutna.

Det bästa med denna arga låt är förutom drivet och trycket egentligen breaken inför och ansatsen till vers 2(rappad av MC Ren) “Yo Ren! Wazzup? Tell’em where you’re from!…” och vers 3(rappad av Eazy-E) “Eazy is his name and the boy’s comin’…”. Tajmingen och pondusen är förstås också viktig, vilket alla tre rapparna visar, framför allt Ice Cube i första versen.

Eazy-E(som var den äkta gangstern i gruppen; f.d. droghandlare) dog 1995 bara 3 veckor efter att han sökt vård för vad han trodde var astma, men visade sig vara AIDS som gått för långt för att bromsa upp.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: