Skip to content

John Barry & His Orchestra “Beat girl”, 1959

17 Sep, 2011

Lyssna på Spotify: John Barry & His Orchestra “Beat girl”
Vic Flick. Smaka på det namnet igen: VIC FLICK. Hur coolt är inte det? Och ni ALLA känner till honom, fast ni inte vet det. Mannen är gitarristen som spelade James Bond-riffet och för det fick han ett engångsbelopp på £6. Snacka om välinvesterade pengar. Vi ska vara glada att surf-rock var på modet 1962 när första Bond-filmen gjordes. Hur ledmotivet hade låtit annars vågar jag inte tänka på.

John Barry och Vic Flick hade gjort surf-rock ihop några år innan James Bond blev aktuell, och resultatet den gången blev inte sämre. Ledmotivet till ungdomsrevoltfilmen ”Beat girl” har nämligen alla också hört. Om inte annat i form av Vic Flick’s riff samplat i Fatboy Slim’s ”The rockafeller skank”.

John Barry är förstås en legend inom filmmusiken och gjorde även det sorgsna ledmotivet till ”Midnight cowboy” samt ”Dansar med vargar”. Tillsammans med Roy Budd, Lalo Schifrin, Ennio Morricone, Quincy Jones och Isaac Hayes har han stått för den coolaste filmmusiken och ”Beat girl” lade ribban direkt.

Okej, vi tar det en sista gång, alla i tillsammans i kör: V-i-c F-l-i-c-k.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: