Skip to content

The Human League “Seconds”, 1981

28 Oct, 2011

Lyssna på Spotify: The Human League “Seconds”
Om vi låter bli att nämna den hittiga men uttjatade “Don’t you want me” är många av oss överens om att Dare var en milstolpe. Varför var den det då?

  1. Soundet. Linn Drum var det senaste på marknaden och den användes ordentligt på den här skivan. Analoga syntar. Konstigt nog låter det inte alltför daterat, eftersom man ändå fått det att låta naturligt syntetiskt (vad nu det är…), mycket tack vare att bandet försökte hitta egna vägar; t.ex. att plugga in elgitarr via synthesizer som gav ett originellt ljud. Phil Oakey’s röst fick också en annan plats i Martin Rushent’s produktion.
  2. Låtarna. Bandet hade skrivit ett antal potentiella hits, och de som inte gavs ut på singel var ändå stark utfyllnad (t.ex. Darkness, Do or die). ”Meeow”-ljudet på ”Love action”! Och vem föreslog den minimalistiska covern på Roy Budd’s soundtrack-klassiker ”Get Carter”?!
  3. Tajmingen. Detta är ändå en av mallarna för vågen av synthpop som följde. ”Often copied, never bettered”.
  4. The look. Som ersättare för Ian Craig Marsh och Martyn Ware som bildade Heaven 17 hittade Oakey förutom Ian Burden och Jo Callis även två tjusiga tonårstjejer på ett diskotek som blev körsångerskor och dansare. Inte lika gråtråkig image längre.

Phil Oakey ska ha full kredd för en av de våghalsigaste manövrarna i pophistorien. När Ware och Marsh gick vidare med Heaven 17 fick Oakey rättigheterna till Human League, men han fick också en miljon i skulder. Utan en framgång med nästa album = morsning goodbye.

”Seconds” (som var B-sida till “Don’t you want me”) skall enligt de flesta källor handla om mordet på JFK 1963, medan många vill ha det till mordet på John Lennon 1980. Klart är att man kan relatera till vilket mord som helst av liknande karaktär(Martin Luther King osv). Låten i sig drivs fram av taktfasta trummor och entons-basgång nästan lite militant, säkert med intentionen att vara lite ryslig. Hör bara Oakey’s isande röst konstatera att några sekunder är allt det tar att ha ihjäl någon.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: