Skip to content

Kool & The Gang “Spirit of the boogie”, 1975

29 Oct, 2011

Lyssna på Spotify: Kool & The Gang “Spirit of the boogie”
Om man skummar igenom listettor genom åren på jakt efter soulhits så hittar man inte några direkta överraskningar, men tar man steget till Billboard’s dedikerade Soul-singellista så blir det genast intressantare. När ”Spirit of the boogie” intog förstaplatsen i slutet av maj 1975 föregicks den av Smokey Robinson’s ”Baby that’s backatcha” och efterträddes av Major Harris’ ”Love won’t let me wait”.

De som förknippar Kool & The Gang med sena 70-talets popdisco som ”Cherish”, ”Fresh” och  ”Ladies night” får gärna göra det, men de första åren som regelrätt funkband är fasen så mycket mer spännande.

”Spirit of the boogie” har ett blås-intro som får en att haja till som om man hörde dagens eko-signaturen. Därefter är det pulserande funk med en mörk voice-over á la Vincent Price(som hörs på Michael Jackson’s ”Thriller”) och en massa ”Uh!”, ”C’mon!”, ”Get uppah!” och ”Huh!” i en härligt strid ström.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: