Skip to content

Isaac Hayes ”Main title ‘Truck Turner’”, 1974

3 Jan, 2012

Lyssna på Spotify: Isaac Hayes “Main title ‘Truck Turner'”
Hade vi levt i en bättre värld om detta blivit ledmotivet till Sportspegeln? Svar nej. Men vi kunde ha haft en lite taggigare och mer spännande startsignal till när det var dags att bänka sig för att få se bilder av när Sven-Åke Lundbäck fick kliva upp på prispallen efter nån tremil i Lahtis, i en tid där ”Klassisk stil” var uppfunnen fastän ingen visste om det. Eller när Björn Waldegård susade fram i en snödrivsränna till vinterskogsväg i en Ford Escort under Svenska Rallyt.

Isaac Hayes gjorde filmmusiken till ett flertal Blaxploitation-filmer förutom Shaft, varifrån Sportspegelns signatur är plockad. Flera av dom blev inga större framgångar på biograferna, men har desto större kultvärde. Musiken från filmerna fick tyvärr också mest kultvärde, trots att kvalitén var större på tallriken än på duken.

Ledmotivet från Truck Turner är den absolut coolaste filmlåt jag vet, en sanslös resa från start till mål. En wah-wah-gitarr går fullständigt bananas direkt från första sekunden och fortsätter sedan outtröttligt att göra lyssnaren orolig för att den ska spåra ur när som helst. Det är lätt att höra ekon av ”Theme from Shaft” också, med dom klassiska ekande wah-wah-breaken.

Till skillnad från ”Shaft” så har ”Truck Turner” lite mer sång, och texten är en råbarkad introduktion till Truck Turner’s våldsamma värld som ex-fotbollsproffs omskolad till prisjägare:

There’s some dudes in a bar
With busted heads and broken jaws
What hit ‘em?
Truck Turner!

Jadå, man får skratta åt det här. Men av kärlek.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: