Skip to content

Pete Townshend “Let my love open the door”, 1980

6 Jan, 2012

Lyssna på Spotify: Pete Townshend “Let my love open the door”
Du som sett en Hollywood-rom-com senaste 15 åren har även hört den här låten. Garanterat. Låten har varit med i så många känslosamma filmscener att den kunde ha fyllt upp en TV-serie både en eller två säsonger på egen hand.

Om man vill jämföra två Townshend-låtar med karaktär så kan man ta t.ex. den här och ”Baba O’Riley” från Who’s next(1971).

Olikheterna är många: mjuka akustiska ackord vs. powergitarrackord, låtlängd(radiovänliga 2:44 vs. lätt episka 5:05), Townshend’s lena popröst vs. Roger Daltrey’s hojtande rockstämma.

Likheterna finns också: båda låtarna har ett andligt ursprung(indiske filosofen Meher Baba och Gud), bägge har en syntslinga som ligger som en husgrund under låten. Och bägge är ju grymt bra låtar.

Vet egentligen inte vad jag vill ha sagt med den jämförelsen, men ändå. The Who-puritaner hade det lite jobbigt med att acceptera tuggummisoundet i ”Let my love open the door”, men den omfamnades av andra som såg till att singeln nådde högt på hitlistorna. En poplåt är en poplåt är en poplåt.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: