Skip to content

Free “Wishing well”, 1973

23 Jan, 2012

Lyssna på Spotify: Free “Wishing well”
Gitarrgeniet Paul Kossoff dog 1976 i sviterna av ett mångårigt missbruk. Innan dess hade många i hans omgivning försökt få honom att skärpa till sig istället för att kasta bort sin talang, men icke. Hopplöst fall. Tillsammans med Simon Kirke, Paul Rodgers och Andy Fraser hade han förvaltat det brittiska bluesrock-arvet väl och bandet gett ut en räcka med klass-album, men 1973 var Kossoff så nere i skiten att han inte kunde bidra med något vettigt i bandet längre.

Han står listad bland ”övriga musiker” på omslaget till sista albumet Heartbreaker; oklart om han hade spelat in något som kom med till slut. Basist-talangen Andy Fraser hade lämnat bandet innan inspelningarna efter ständig osämja med Kirke och Rodgers, men skivan blev bra ändå.

Det ryktades om att ”Wishing well” var en vädjan till Kossoff för att förmå honom att få ordning på sitt liv. Och visst går det att läsa in detta i texten. Låten blev i alla fall en sista framgång för bandet som blev förknippade med ett av rockhistoriens mest uttjatade riff, ”All right now”. Jag blir lika ledsen varje gång jag hör den låten och inser att det bästa bandet gett ut aldrig kommer att spelas för vanligt folk i vanlig radio. Därför måste ovanligt folk få höra det på ovanlig väg. Till exempel via en daglig musikblogg.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: