Skip to content

Free “Wishing well”, 1973

23 januari, 2012

Lyssna på Spotify: Free ”Wishing well”
Gitarrgeniet Paul Kossoff dog 1976 i sviterna av ett mångårigt missbruk. Innan dess hade många i hans omgivning försökt få honom att skärpa till sig istället för att kasta bort sin talang, men icke. Hopplöst fall. Tillsammans med Simon Kirke, Paul Rodgers och Andy Fraser hade han förvaltat det brittiska bluesrock-arvet väl och bandet gett ut en räcka med klass-album, men 1973 var Kossoff så nere i skiten att han inte kunde bidra med något vettigt i bandet längre.

Han står listad bland ”övriga musiker” på omslaget till sista albumet Heartbreaker; oklart om han hade spelat in något som kom med till slut. Basist-talangen Andy Fraser hade lämnat bandet innan inspelningarna efter ständig osämja med Kirke och Rodgers, men skivan blev bra ändå.

Det ryktades om att ”Wishing well” var en vädjan till Kossoff för att förmå honom att få ordning på sitt liv. Och visst går det att läsa in detta i texten. Låten blev i alla fall en sista framgång för bandet som blev förknippade med ett av rockhistoriens mest uttjatade riff, ”All right now”. Jag blir lika ledsen varje gång jag hör den låten och inser att det bästa bandet gett ut aldrig kommer att spelas för vanligt folk i vanlig radio. Därför måste ovanligt folk få höra det på ovanlig väg. Till exempel via en daglig musikblogg.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: