Skip to content

Soft Cell “L’Esqualita”, 1984

20 Mar, 2012

Lyssna på Spotify: Soft Cell “L’Esqualita”
”Skolhuset”(La Escuelita) var en nattklubb i New York som lockade till sig stadens HBT-samhälle med sina spektakulära dragshower. Det råder inga tvivel om att Marc Almond(som varit en förebild för yngre artister som Antony Hegarty och Rufus Wainwright) sjöng om sina egna erfarenheter därifrån i ”L’Esqualita”.

Jag hade hört Soft Cells cover på Gloria Jones ”Tainted love” och tänkte att jag skulle utöka min LP-samling på tre skivor med ytterligare en. Förväntningarna på en LP med syntpop fastnade i halsen när jag hade lyssnat mig igenom sida 1. What a shocker. Soft Cell lät som…något annat. Jag blev så besviken att jag lät skivan ligga en månad innan jag fortsatte med sida 2. Då blev jag lite gladare eftersom ”L’Esqualita” var första spåret. Till och med en elvaåring kunde uppskatta sju minuter dramatisk latino-post-punk.

Man får känslan av att duon under flera år var medvetna om att allt skulle rasa ihop. Jag menar, läs titlarna på deras två sista album: The art of falling apart och This last night in Sodom. Och Soft Cell föll verkligen samman, nedgångna av droger och promiskuöst leverne. Inte konstigt att This last night in Sodom blev så mörk som den blev.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: