Skip to content

Sam Cooke ”Nobody knows the trouble I’ve seen”, 1963

28 mars, 2012

Lyssna på Spotify: Sam Cooke ”Nobody knows the trouble I’ve seen”
Han sägs vara upphovsman till soulmusiken. Han hade en röst som såna som vi bara kan önska att våra barn föddes med. Han spelade roll för den svarta befolkningens kamp för lika rättigheter i U.S.A. Han var en av få svarta artister som startade eget skivbolag och kontrollerade rättigheterna till sin musik.

Men framför allt var Sam Cooke någon som visade att det gick att förverkliga sina drömmar. Night beat visade att man kunde göra det på sitt eget vis, i hans fall påverkat av olyckan samma år där hans 1,5 år gamla son drunknade i familjens pool när Cooke själv var bortrest. Från att ha tillbringat stora delar av sin karriär med att sjunga herrens budskap så skippade Cooke gospeln och spelade tillsammans med Hal Blaine och Billy Preston in det första magnifika soulalbumet.

”Nobody knows the trouble I’ve seen” var en gammal slavsång som Cooke arrangerade efter eget huvud och tog med på Night beat 1963. Året därpå dog han, ihjälskjuten på ett sjabbigt motell över ett bråk som involverade en kvinna och motellägaren. Låten står fortfarande på folks önskelistor över låtar dom vill höra på sin begravning.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: