Skip to content

The Rutles “Blue Suede Schubert”, 1978

26 maj, 2012

Lyssna på Spotify: The Rutles ”Blue Suede Schubert”
The Bonzo Dog Doo-Dah Band var sextiotalsrockens svar på Monty Python. Eller varför inte Saturday Night Live? Dom kombinerade rock och humor som inga andra och deras största hit ”I’m the urban spaceman” framfördes dessutom i filmen Monty Python Live at the Hollywood Bowl av Neil Innes. Innes, som var motorn i bandet och deras McCartneyLennon, fick dessutom möjligheten att vidareutveckla sina komiska kvaliteter i kombination med sin musikalitet när Pythons Eric Idle kallade på hans hjälp för Beatles-parodin The Rutles, och sedermera den fejkade dokumentären All you need is cash 1978.

Till All you need is cash gjordes också ett soundtrack-album, där samtliga låtar(skapade av Neil Innes) var kusligt lika The Beatles, fast med den väl synliga glimten i ögat. Att lyssna igenom alla låtar är en fantastisk resa där man, förutom att avnjuta bra musik, också kan utmana sig själv genom att gissa vilken Beatles-låt Innes haft som förlaga till varje Rutles-låt.

”Doubleback Alley” och ”Ouch!” var”Penny Lane” och ”Help!”. ”Blue Suede Schubert” motsvarar de rock’n’roll-covers som brukade finnas med på dom tidiga albumen av The Beatles, exempelvis ”Roll over Beethoven”, ”Rock and roll music” och ”Dizzy Miss Lizzy”. Men satan så mycket roligare att lyssna på. Mer berättar jag inte, utan uppmanar istället vänligt men bestämt till att du lyssnar igenom det hela själv.

They call me Blue Suede Schubert
King of the bop
(Bop-Schubert, bop-bop-Schubert…)

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: