Skip to content

Bob Marley & The Wailers “Coming in from the cold”, 1980

9 juni, 2012

Lyssna på Spotify: Bob Marley & The Wailers ”Coming in from the cold”
En sjuk tå och en dåres envishet hade ihjäl en av dom största ikonerna någonsin. Och bägge sakerna tillhörde honom själv.

Efter ha skadat foten 1978 i en fotbollsmatch(på lek) upptäcktes att Bob Marley hade cancer under en tånagel, och rekommenderades av läkaren att amputera tån för att få stopp på den dödliga sjukdomen. Marley vägrade eftersom han ansåg detta vara emot hans Rastafari-tro, och fortsatte sin karriär som om inget hänt. Något år senare föll han ihop under en joggingtur i New York och resten av den pågående turnén fick ställas in.

Marley sökte alternativ hjälp på en tveksam klinik i tyska Alperna där han tillbringade mycket tid under 1980-81. Efter åtta månaders behandling utan resultat flög han hem till Miami(hans hem sedan 1977) och blev under flygningen över Atlanten så allvarligt sjuk att han direkt fick läggas in på sjukhus vid ankomsten till Florida. Där uppdagades att cancern spridits till lungor och övriga vitala organ och Robert Nesta Marley dog kort därefter, omgiven av sin familj.

Uprising blev det sista album Bob Marley gav ut innan cancern tog honom. ”Coming in from the cold”, med sin lite rockigt hojtande sång, skrevs i vetskapen om att slutet var nära, en uppmaning att inte låta sig kontrolleras utan istället att ta hand om varandra så blir det bra. Synd bara att han inte lät sig själv tas om hand bättre.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: