Skip to content

Meat Puppets “Plateau”, 1984

16 Jun, 2012

Lyssna på Spotify: Meat Puppets “Plateau”
Egentligen borde man skylla på Kurt Cobain. Men det är ju taskigt när han inte kan försvara sig.

Det fanns en tid när alternativrocken verkligen var alternativ, inte ”Alternative” som en mainstreamgenre nu heter. Meat Puppets, med sina skeva och otyglade produktioner, var förstås kultfigurer sedan 80-talet och har blivit det än mer sedan Nirvana förde tillbaka ljuset mot dom igen.

Meat Puppets med bröderna Kirkwood i spetsen hade sitt största, eller i alla fall mest kända, fan i Kurt Cobain. Så pass att världens en gång största band valde att göra hela tre av deras låtar under Unplugged In New York-konserten, bl.a. ”Plateau”.

Tesen i det hela lyder att influenserna från Meat Puppets som Nirvana och Pearl Jam m.fl. i grungevågen förvaltade, senare i sin tur influerade alla lökiga post-grunge-band à la Creed(hörde jag någon ropa Takida?) som fläckade ner det som en gång hade ett hjärta, inte bara två breda ben och en mörk s.k. sångröst från långt ner i halsen.

Och det är klart att det inte är så enkelt att det är Cobains fel, han kan ju inte rå för det. Vi slutar leta syndabockar och låter istället ”Plateau” bli första behandlingen i en post-grunge rehab som tar sin början här och nu. Kalla mig snobb eller elitist, jag skäms inte för det. Däremot skulle jag inte skryta med att lyssna på Creed. Eller Takida för den delen.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: