Skip to content

Uncle Tupelo “True to life”, 1991

26 Jun, 2012

Lyssna på Spotify: Uncle Tupelo “True to life”
Oftare än inte handlade Jay Farrars och Jeff Tweedys låtar om människorna som är USA:s ryggrad: Arbetarklassen. Utan alla dessa hårt slitande, lågt avlönade människor skulle allt stå still. Föga överraskande frodas bland dessa också hela färgskalans livsöden.

Söker man en översättning på frasen true-to-life får man svaret: ”Representing things or actions or conditions as they actually are”. ”True to life” är inte bara en av Uncle Tupelos bästa låtar, utan skulle även kunna vara titeln på deras biografi om det fanns någon. Dom omsatte nämligen verkligheten – för främst arbetarklassen – till musik och text på ett sätt som få numera behärskar. Med tanke på hur bra det gått för de båda frontmännen Tweedy(med Wilco) och Farrar(med Son Volt) var det också logiskt.

Albumet Still Feel Gone spelades in i Bostons Fort Apache Studios som var högborgen för
indierock i nordöstra USA under nittiotalet. Artister som Buffalo Tom, Pixies, Radiohead, The Lemonheads och Hole gjorde alla besök där. Möjligen spillde det över lite för mycket på Uncle Tupelos andra album som är det som minst innehåller deras country-punk-crossover till förmån för mer breda ben, men låtarna det inkluderade var enbart deras egna och inga covers, vilket kan sägas representerar deras eget tillstånd allra bäst. True-to-life alltså.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: