Skip to content

Uncle Tupelo “True to life”, 1991

26 juni, 2012

Lyssna på Spotify: Uncle Tupelo ”True to life”
Oftare än inte handlade Jay Farrars och Jeff Tweedys låtar om människorna som är USA:s ryggrad: Arbetarklassen. Utan alla dessa hårt slitande, lågt avlönade människor skulle allt stå still. Föga överraskande frodas bland dessa också hela färgskalans livsöden.

Söker man en översättning på frasen true-to-life får man svaret: ”Representing things or actions or conditions as they actually are”. ”True to life” är inte bara en av Uncle Tupelos bästa låtar, utan skulle även kunna vara titeln på deras biografi om det fanns någon. Dom omsatte nämligen verkligheten – för främst arbetarklassen – till musik och text på ett sätt som få numera behärskar. Med tanke på hur bra det gått för de båda frontmännen Tweedy(med Wilco) och Farrar(med Son Volt) var det också logiskt.

Albumet Still Feel Gone spelades in i Bostons Fort Apache Studios som var högborgen för
indierock i nordöstra USA under nittiotalet. Artister som Buffalo Tom, Pixies, Radiohead, The Lemonheads och Hole gjorde alla besök där. Möjligen spillde det över lite för mycket på Uncle Tupelos andra album som är det som minst innehåller deras country-punk-crossover till förmån för mer breda ben, men låtarna det inkluderade var enbart deras egna och inga covers, vilket kan sägas representerar deras eget tillstånd allra bäst. True-to-life alltså.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: