Skip to content

Marvin Gaye “You”, 1968

25 juni, 2012

Lyssna på Spotify: Marvin Gaye ”You”
Bakom varje framgångsrik soulartist finns en hel svärm av kompetenta och kriminellt underskattade bakgrundsfigurer. Mycket av det som karaktäriserar dom gamla legendariska soulskivbolagen har med dess respektive studiomusiker att göra.

Stax hade The Mar-Keys, Booker T. & The MG’s och The Memphis Horns, FAME hade sin Muscle Shoals Rhythm Section. Atlantic Records nyttjade dom alla. Al Green och Ann Peebles backades av Hi Rhythm Section, medan alla Gamble-Huff-produktioner hade MFSB som fundament.

Motown hade The Funk Brothers, ett roterande antal musiker som aldrig nämndes på skivkonvolut, men som var den röda tråden i skivbolaget. Marvin Gayes ”You” är mer än lovligt influerad av The Four Tops ”Reach out, I’ll be there”, men låtskrivarna var inte desamma. Det var dock musikerna, och otrohetsnovellen ”You”  förmedlade den där förbjudna spänningen som Gaye sjunger fram.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: