Skip to content

Marvin Gaye “You”, 1968

25 Jun, 2012

Lyssna på Spotify: Marvin Gaye “You”
Bakom varje framgångsrik soulartist finns en hel svärm av kompetenta och kriminellt underskattade bakgrundsfigurer. Mycket av det som karaktäriserar dom gamla legendariska soulskivbolagen har med dess respektive studiomusiker att göra.

Stax hade The Mar-Keys, Booker T. & The MG’s och The Memphis Horns, FAME hade sin Muscle Shoals Rhythm Section. Atlantic Records nyttjade dom alla. Al Green och Ann Peebles backades av Hi Rhythm Section, medan alla Gamble-Huff-produktioner hade MFSB som fundament.

Motown hade The Funk Brothers, ett roterande antal musiker som aldrig nämndes på skivkonvolut, men som var den röda tråden i skivbolaget. Marvin Gayes ”You” är mer än lovligt influerad av The Four Tops ”Reach out, I’ll be there”, men låtskrivarna var inte desamma. Det var dock musikerna, och otrohetsnovellen ”You”  förmedlade den där förbjudna spänningen som Gaye sjunger fram.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: