Skip to content

#446. Marvin Gaye “’T’ plays it cool”, 1972

15 oktober, 2012

Lyssna på Spotify: Marvin Gaye ”‘T’ plays it cool”
Fasligt vad aktuellt det blev med min systers födelsedag helt plötsligt. Men vid sidan av den tragiska 11-årsdagen(inte för henne, utan för John Lennon) måste jag nämna att på hennes 3-årsdag släpptes ett album som var en ny spelplan för dess
upphovsman.

Blaxploitation-soundtracks som Shaft och Superfly hade rönt stora framgångar, vilket sporrade en Marvin Gaye med nyförhandlat skivkontrakt(efter succén med What’s Going On) och konstnärlig frihet. När Motown gav sig in i filmbranschen och erbjöd honom att göra soundtracket till Trouble Man var han således inte svårövertalad. Detta blev dock hans enda, möjligen för att han inte kunde sjunga på alla låtar.

”’T’ plays it cool” är helt instrumental, men Gaye får till ett makalöst sväng enbart med trummor(han var ofta anlitad trummis i Motown-studion innan han gjorde egen karriär), moog, piano och blås. Onekligen hans funkigaste skapelse genom hela karriären. Särskilt dess blytunga trumbeat har samplats och imiterats otaliga gånger, och är egentligen hela behållningen här.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: