Skip to content

#446. Marvin Gaye “’T’ plays it cool”, 1972

15 Oct, 2012

Lyssna på Spotify: Marvin Gaye “‘T’ plays it cool”
Fasligt vad aktuellt det blev med min systers födelsedag helt plötsligt. Men vid sidan av den tragiska 11-årsdagen(inte för henne, utan för John Lennon) måste jag nämna att på hennes 3-årsdag släpptes ett album som var en ny spelplan för dess
upphovsman.

Blaxploitation-soundtracks som Shaft och Superfly hade rönt stora framgångar, vilket sporrade en Marvin Gaye med nyförhandlat skivkontrakt(efter succén med What’s Going On) och konstnärlig frihet. När Motown gav sig in i filmbranschen och erbjöd honom att göra soundtracket till Trouble Man var han således inte svårövertalad. Detta blev dock hans enda, möjligen för att han inte kunde sjunga på alla låtar.

”’T’ plays it cool” är helt instrumental, men Gaye får till ett makalöst sväng enbart med trummor(han var ofta anlitad trummis i Motown-studion innan han gjorde egen karriär), moog, piano och blås. Onekligen hans funkigaste skapelse genom hela karriären. Särskilt dess blytunga trumbeat har samplats och imiterats otaliga gånger, och är egentligen hela behållningen här.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: