Skip to content

#445. Cotton Mather “Password”, 1997

14 Oct, 2012

Lyssna på Spotify: Cotton Mather “Password”
Den 8:e december 1980 fyllde min syster 11 år. Samma kväll stod en desillusionerad Mark David Chapman utanför Dakota Building i New York och fick en autograf av sin idol John Lennon. Några timmar senare tackade han rockstjärnan genom att skjuta ihjäl honom.

Men Lennons röst återuppstod efter nästan 20 år. Kroppen den tillhörde hade inte samma efternamn, men väl Harrison. Robert Harrison var en Texas-bo som hoppat av skolan innan examen och istället ägnade sig åt musik. Hans band Cotton Mather skulle spela in sitt andra album Kontiki, men det skar sig med producenten och studion, så allt jobb gjordes hemma hos honom istället på en fyrkanalsbandspelare.

Långsamt växte ryktet om skivan, och i England snappade powerpop-bolaget Rainbow Quartz upp den för utgivning i Europa. Oasis hyllade dom som sina nya favoriter. Mojo och The Guardian skrev hyllningsartiklar(”den bästa skiva som The Beatles aldrig gjorde”) och skivan fick fantastiska recensioner.

Jag bodde då utanför London och hade en del kontakt med journalisten Håkan Steen, som jag faktiskt tipsade om Cotton Mather och Kontiki. Han recenserade också skivan i Aftonbladet, något jag blev snudd på stolt över. Min första recension. Indirekt, i alla fall. Inte för att det skickade upp skivan på försäljningslistorna, men ändå.

Kontiki kunde lika gärna ha hetat Revolver, sprängfylld som den är med hookfylld pop, baklängeskörer och alla möjliga små finesser. ”Password” kunde ha hetat ”And your bird can sing”. Robert Harrison kunde ha hetat John Lennon.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: