Skip to content

#448. Michael Penn “Bucket brigade”, 2000

17 Oct, 2012

Lyssna på Spotify: Michael Penn “Bucket brigade”
Först av allt: det här är inte Michael Penns bästa låt. Men den är den garanterat enda han skrev om Clinton-Lewinsky-skandalen, och definitivt en av dom som ligger snäppet under toppskiktet. Sett till hans nivå är det ändå en superlåt och kanske den mest intressanta.

Under perioden som Penn arbetade med sitt fjärde album MP4: Days Since a Lost Time Accident var detta den hetaste mediagrejen i hela världen. Om han hade eller inte hade haft ”sexual relations with that woman” blev en definitionssak, det vill säga Clintons uppfattning var att det inte räknades som det om man bara tog emot oralsex, utan enbart om man gav någon det.

Penn kan inte beskyllas för att vara övertydlig i sina texter, men den här är en av de mindre oklara, om man säger. Särskilt andra versen ger uttryck för Clintons hantering av ”problemet”, maktinnehavarnas sätt att skapa andra rubriker som avledande manöver för att ta bort fokus från det obekväma.

For everyone in the know
He’s going to put on a show
Death defying feats of daring
And for the riff and the raff
He’s gonna mimeograph
A statement he’s preparing
That he wanted the world
And it was only a heart…
Only the heart of a girl

Ärligt talat lyckades inte Clinton avleda oss så lätt. Jag har inget minne av något annat än det här från hans tid på posten som världens mäktigaste man. Penns sätt att återberätta historien ter sig nästan uppgivet, “ännu en i raden” ungefär, lite saktmodigt framlagt i en vals med piano, dragspel och banjo.

En bucket brigade är för övrigt ett uttryck för en mänsklig kedja som bildas för att släcka en brand med vattenhinkar som skickas från hand till hand till den som öser över elden, en metafor som Penn använde för det sätt på vilket makthavarnas hantlangare ränner för att lösa obekväma ”problem”. Briljant.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: