Skip to content

Kendra Morris är inte “den nya Amy Winehouse”. Hon är bra mycket mer än så.

26 Oct, 2012

Usch, vad det var länge sedan. Men nu är jag äntligen så där upphetsad som man blir när man hör något nytt och bra som man inser att man saknat.

Det amerikanska musikmagasinet Wax Poetics är specialiserade på soul, funk, jazz och hip-hop i alla dess former och har sedan sommaren 2007 även ett skivbolag med samma namn som till en början specialiserade sig på återutgivningar. På senare tid har man börjat signa nya artister i linje med sina egna traditioner.

Kendra Morris, som är en av dem, är en 30-åring uppvuxen i Florida, men sedan 2001 bosatt i New York. I Det Stora Äpplet satte hon sig bokstavligt talat i garderoben i sin lilla loftvåning och spelade in mängder med demos som hon sedan lade ut via Myspace i dess råa format, utan att polera. På scen uppträdde hon runt stan med endast gitarr, kompad av en gammal Sharp-bergsprängare, en sån som Run-DMC gjorde till kult. Inte sällan blandade hon sina egna alster med Pink Floyd– och Metallica-covers. Hennes talang för låtskriveri lyste igenom den spartanska omgivningen och efter två EP:s utgivna i egen regi träffade hon 2010 producenten Jeremy Page som hörde potentialen och försåg henne med fullt band. Ett ytterligare bevis för hennes unika kvaliteter var att hon 2011 emottog Buddy Holly-priset som varje år delas ut till en talangfull och kommande ny låtskrivare.

Nu har hennes debutalbum Banshee kommit ut och jag ligger fullständigt golvad och kippar efter andan, fortfarande efter två dygns repeat-lyssning. Man kan ha invändningar mot att hon låter rätt mycket som Amy Winehouse och Alice Smith. Man kan höra spår av Adele, Chaka Khan och ännu fler töser med röster fulla av själ. Men man kan också höra rätt mycket mer: rock, funk, r’n’b, trip-hop. Morris är mer än en sofistikerad tjuv. Det låter retro men med en modern attityd. Självsäkert utan att vara kaxigt. Framför allt låter det helt jävla fantastiskt. Förlåt att jag svär, men ibland är det bästa sättet att accentuera något man känner starkt för.

I skrivande stund ligger Banshee #2 på iTunes Top 10 Soul Albums i USA. Om Kendra Morris inte blir årets stjärnskott 2013 kommer jag att bli besviken. Men om hon blir den superstjärna jag tror, vill jag verkligen bli citerad om var ni hörde talas om henne först. Helt allvarligt.

Lyssna på Spotify: Kendra Morris Banshee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: