Skip to content

Nytt album: Free Energy “Love Sign” – 70-talspowerpop galore!!!

16 Jan, 2013

Dom hade mig redan vid de dubbla Thin Lizzy-leadgitarrerna och koskällan i öppnaren “Electric fever” som också gör skäl för titeln. Eller den lite mer återhållsamma midtemposingeln “Dance all night” med sina plockade gitarrfigurer i verserna. Och “Girls want rock” låter som en fortsättning på The Hellacopters “I’m with the band”. Förresten är koskällorna återkommande på fler låtar.

Kiss/AC/DC-riffen i “Backscratcher” är också smittsamma, säkert ett måste för varje coverband världen över om amerikanska Free Energy bara existerat i rätt tid och rum(läs: ej senaste 30 åren). “Hold you close” kunde ha platsat på vilket The New Pornographers-album som helst. Och för varje hey, yeah, c’mon, ooh, na-na-na och woah(de är inte få…) vinner dom en ny lyssnare, bara nya lyssnare nu ger dom chansen. För den måste dom få.

Och allt det ovanstående gör att jag till och med kan ha överseende med att ett par låtar hamrar på med riffen och koskällorna lite på måfå utan riktig mening eller mål. Och att “True love” är mer Coldplay/The Killers än Cheap Trick. Och trumpeterna i avslutande “Time rolls on” låter malplacerade i en annars förträfflig låt, handklapp och allt.

Om någonting här i världen skulle trigga The Hellacopters till återförening är detta förmodligen den utlösande faktorn som behövs. Kan inte tänka mig annat än att Free Energys klibbiga riff skulle locka fram alla dom latenta ditona som finns någonstans där innanför Dregens piercade lekamen.

Första känslan är att man vill hjula över vardagsrumsgolvet av ohämmad lycka när Love Sign spelas, och den känslan verkar bestå även efter några spelningar ytterligare. Deras förra skiva(som jag dock inte hört ännu), debuten Stuck On Something, producerades otippat nog av James Murphy(LCD Soundsystem) och ska tydligen låta lite som The Cars, vilket är incitament nog att kolla in även den.

PS. Att albumet dessutom släpps på min sons födelsedag tar jag som ett positivt tecken. Det utan att vara ett uns skrockfull. Bara en sån sak. DS.

Bästa spår: “Electric fever”, “Girls want rock”, “Street survivor”

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: