Skip to content

Recension: Sallie Ford & The Sound Outside ”Untamed Beast” – Nytt album

28 februari, 2013

Lyssna på albumet i Spotify: Untamed Beast
Först av allt det viktigaste: den här skivan är jävligt bra.

Sallie Ford pryds av hornbågade glasögon och påminner till utseendet en smula om Talia Shire som Sylvester Stallones blivande fru Adrian i Rocky. Där stannar likheterna. Fasaden bedrar det som verkligen ligger och pyr där inne. Hon må se ut som en präktig, stickande hemmafru, men allt som flyger ur hennes läppstiftsprydda läppar är totalen av 1.000 förtryckta kvinnors uppdämda aggressioner.

Liz Phairs Exile In Guyville gör sig påmind, för det ska rökas, krökas(”Party Kids”) och gökas(”Roll Around”) eller både-och(”Bad Boys”) på det allt annat än svaga könets villkor. I hämndaktionen ”They Told Me” tror jag blint på henne hela vägen till kaninkokningen. Och det enda som saknas på den heta ”Shivers” är Parental Guidance-stämpeln. Det sägs ju att attityd är halva grejen inom rock, och om alla artister hade lika mycket av den varan som Ford skulle vi aldrig någonsin igen behöva läsa en enda recension som hade invändningar mot att något är opersonligt.

Röda tråden i Untamed Beast är att Sallie Ford & The Sound Outside vilar sig mot sin råa sydstats-rhythm & blues(hur det nu hänger ihop för ett band från Oregon i nordvästligaste USA), och låter en rad andra ingredienser garnera låtarna: 60-tals psych(”Bad Boys”), Joni Mitchell(”Paris”), swamprock(”Do Me Right”), rockabilly(”Devil”). Helheten har en hel del gemensamt med Jack Whites Blunderbuss och Alabama Shakes Boys & Girls, bägge två starka album från 2012, utan att för den skull kännas som några copycats.

Missar man Untamed Beast är man inte tappad bakom en vagn. Man är bara dum.

Sist av allt det viktigaste en gång till: den här skivan är jävligt bra.

Bästa spår: They Told Me, Bad Boys, Do Me Right

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. The Bucket List Vecka 10 | Songs for Whoever

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: