Skip to content

The Bucket List Vecka 10

8 Mar, 2013

Solen skiner, och här är en räcka ny soul, reggae, garage, folk, country, indie m.m. Nytt från bl.a. José González, Son Volt, JoeDevendra Banhart och Josh Ritter. 33 låtar. 33. Så många lär ni inte få av mig igen inom överskådlig framtid på ett bräde i The Bucket List, men den här veckan har varit en lyssnarvecka. Åkt mycket bil. Haft hemmakväll på egen hand. VAB. Underbart. Spotify-länkar i låttitlarna samt spellista längst ner.

Och en sak till: ska ni ut och partaja ikväll kan ni skippa till de två nedersta låtarna och ta resten imorgon. Trust me.

Vi hörs.


Emmylou Harris & Rodney Crowell “Spanish Dancer”(från Old Yellow Moon, 2013)
Två så kompetenta kompositörer, och så väljer dom att göra en cover på Patti Scialfas(Mrs Bruce Springsteen) “Spanish Dancer”. Men jag klagar inte, det var den bästa låten på hennes Rumble Doll från 1993. Och komponera är ju inte det enda den här duon kan bra.

Sallie Ford & The Sound Outside “Bad Boys”(från Untamed Beast, 2013)
Förra veckan recenserade jag den här skivan, och den förtjänar att höras. Ändlöst. Även om hon själv inte är, utan endast har utseendet av en, så ger hon uttryck för ettusen förtryckta hemmafruars uppdämda aggressioner förpackade i en CD-ask.


Junip “Line Of Fire”(från kommande albumet Junip, 2013)
Så det är det här José González har ägnat sig åt på sistone.


Solange “Don’t Let Me Down”(från True EP, 2013)
Ja, ja, ja. Jag vet och ni vet vid det här laget att hon är Beyoncés lillasyster och att hon körat åt Destiny’s Child och att hon har haft en megahit med “Losing You”. Men skit i det och lyssna nu.


Devendra Banhart “Never Seen Such Good Things”(från kommande albumet Mala, 2013)
Kungen av batikpop kommer med ett nytt album nästa vecka, och det här är det bästa han gjort hittills.


Hästpojken “Sommarvin”(från kommande albumet En Magisk Tanke, 2013)
Har gillat göteborgarna ända sedan “Shane MacGowan”, och det här kan bli årets försommarplåga, i alla fall hos mig. Spelar TV4:s Nyhetsmorgon Lördag imorgon. Missa inte!


Maps & Atlases “Fever”(från Beware And Be Grateful, 2012)
Inte ofta man hör någon sjunga med Al Green-röst i ett indierockband. Skägg däremot, är vanligare. Men kanske inte den typen av urskog till skägg som Robinson Kruse bar, men det hindrar inte Dave Davison från att sjunga ur det.


The Lions with Black Shakespeare “Revelations”(från This Generation, 2013)
Studiomusikerkollektivet The Lions från L.A. har egentligen ingen direkt anknytning till Jamaica annat än deras fixering vid musiken som härstammar därifrån. Det hindrar dock inte att dom spelar en helt oemotståndlig reggae. Här gästade av Black Shakespeare, bror till Robbie.


Jim James “A New Life”(från Regions Of Light And Sound Of God, 2013)
My Morning Jacket-sångarens efterlängtade soloalbum visade sig vara romantiskt och spirituellt.


The Scantharies “The Start”(från The Scantharies, 2012)
Bara att grekbritten Andy Dragazis anger “den grekiska garagerockscenen på 60- och 70-talet” som influens gör att man inte kan låta bli det här. Inspirationen kom när han åkte bil med sin farbror i Grekland och lyssnade på dennes gamla blandkassetter. Borde hamna på nästa Tarantino-soundtrack.


Bettie Serveert “Had2Byou”(från Oh, Mayhem!, 2013)
De holländska indieveteranerna har hållit på i över 20 år, och grabbar fortfarande ett stenhårt tag i dina öron med sina starka popmelodier och Carol Van Dijks klara, kraftfulla röst.


Josh Ritter “In Your Arms Again”(från The Beast In Its Tracks, 2013)
Han är mäkta populär på Irland, och likaså hemma hos mig. Nya skivan The Beast In Its Tracks är hans starkaste sedan Hello Starling.


Jesse Dee “Fussin’ And Fightin'”(från On My Mind/In My Heart, 2013)
Han må se ut som om Josh Groban misslyckats med en Ian McCulloch-frisyr, men i väntan på nästa Eli ‘Paperboy’ Reed-album kan Jesse Dee vara det du behöver, även om han inte har samma diaboliska råstyrka i rösten.


Tegan And Sara “Drove Me Wild”(från Heartthrob, 2013)
Man önskar att våra radiostationer förstod att det är så här radiopop ska låta, men man kan inte få allt. Tyvärr.


Pascal Pinon “Somewhere”(från Twosomeness, 2013)
Förutom Tegan And Sara är det här veckans andra tvillingsystrapar. Halla och Kristín Jófrídur har redan kommit med sitt andra album och är fortfarande tonåringar. Så här grått, kargt och dystert är inte Island. Väl?


Inc. “The Place”(från No World, 2013)
Soft alt-R&B från L.A. med influenser från 80-talets brittiska 4AD-rock.


BOY “Drive Darling”(från Mutual Friends, 2013)
Jag är en sån som gillar det motsägelsefulla i att det finns ett manligt band kallat Girls och ett kvinnligt som heter BOY. BOY är en tysk-schweizisk tjejduo baserad i Hamburg som spelar smittsam och rytmisk folkpop.


Wampire “The Hearse”(singel, 2013)
Portland-duon, som jämförs med samma typ av murrigt producerad 80-tals-psykedelia som Ariel Pink, turnerar under våren med Unknown Mortal Orchestra och Foxygen. B-sidan till “The Hearse” är för övrigt en cover på Kraftwerks “The Model”.


Concrete Knives “Bornholmer”(från Be Your Own King, 2012)
Vive La France! Ännu ett kanonpopband från Frankrike!


Alice Russell “Heartbreaker”(från To Dust, 2013)
Blondinen från vischan nordost om London har en av retrosoulens vassaste röster.


Kavinsky “Odd Look”(från OutRun, 2013)
Så elektrifierande att ett dansgolv skulle vara strömförande. Och jag får associationer till gamla franska synthbandet Space, vad det nu kan vara värt.


Section 25 “78”(från Dark Light, 2013)
Man kan inte annat än beundra Section 25. Sedan starten 1977 då dom spelade andrafiol på Factory Records åt Joy Division och dom andra har dom fortsatt i ägo av familjen Cassidy. Trots både Jenny och Larry Cassidys tidiga bortgångar har deras dotter Bethany Cassidy gått in med nytt blod sedan 2009, och man krigar fortfarande på. Och gör dessutom fruktansvärt bra musik, mer åt electroclash-hållet. Albumomslaget speglar deras musik förträffligt: man verkar i soldränkta marker, men håller sig i den skuggiga delen.


Joe “I’d Rather Have A Love”(singel, 2013)
I den polerade änden av 2000-talets neosoul tog Joe Thomas en stor plats, mycket tack vare hans sammetslena röst och sånger om trånande känslor. Inte ofta nu för tiden man hör talade intron, i likhet med The Manhattans “Kiss And Say Goodbye” som figurerade i The Bucket List för några veckor sedan. Och så fingerknäpp!


Blackfeet Braves “Vicious Cycle”(från Blackfeet Braves, 2013)
Kunde ha kommit från amerikanska västkustens Bay Area 1967.


Surfer Blood “Demon Dance”(singel, 2013)
Solig powerpop från Palm Beach i solskensstaten Florida.

Son Volt “Angel Of The Blues”(från Honky Tonk, 2013)
Nya albumet från Mr Alt-country himself, Jay Farrar, är inte alls den typ av tunga elgitarrer som Son Volt en gång hade som sitt signum, utan akustiskt, melankoliskt och ensamt.


Beat Mark “Breeezing!”(från Howls Of Joy, 2013)
När Tjinder Singh från Cornershop besökte en skivaffär i Paris spelades franska Beat Marks retrofierade surfpop i högtalarna, och Singh blev så till sig att han bad om att få ge ut Howls Of Joy på sitt eget skivbolag. “Breeezing!” har vibbar av en förstatagnings energi och ingen har slösat tid på att polera, om man säger så.


Etana “Queen”(från Better Tomorrow, 2013)
Jamaikanska Shauna McKenzie är bosatt i Florida, men rötterna finns kvar i Kingston. Better Tomorrow är inspelad i Marley-studion Tuff Gong, och i “Queen” sjunger hon att hon är drottning av betongdjungeln.


Bilal “West Side Girl”(från A Love Surreal, 2013)
Det har surrats en hel del om A Love Surreal, som är min första bekantskap med Philadelphias neosoul-sångare Bilal Oliver. Skivan är riktigt, riktigt bra, en blandning av olika influenser och soulstilar. “West Side Girl” är lika delar Prince och Sly Stone.


Psychic Ills “FBI”(från One Track Mind, 2013)
De dimmiga New York-rockarna kommer till Malmö och Stockholm 17 resp 18 april.


Lotus “Massif”(från Build, 2013)
Lite instrumental discorock?


Young Whisper “Models Can’t Fuck”(från Forever And A Day, 2012)
Mogen låttitel, jag vet, men jag anar en smula sarkasm mellan raderna. Och det går inte att värja sig mot denna fantastiskt sprittande Motown-surfpop, som är så oemotståndligt cool och upplyftande att hälften vore nog. Inte mycket står att läsa om Young Whisper mer än att det är ett enmansprojekt av en kreddig New York-trummis kallad Ibe.


Villa “Mint”(singel, 2013)
Vi avslutar veckans lista med den belgiska remix-duon Villa som har gett ut sin första egna låt, och om det här är nivån dom kommer att hålla blir det spännande framöver. French house i Daft Punk-anda med en rejäl nypa disco. Varenda dansgolv borde ockuperas av “Mint”, se till att det blir så även hemma hos dig. Det är ju ändå fredag.

Lyssna på Spotify: The Bucket List Vecka 10

Lyssna på Spotify: The Complete Bucket List(alla låtar)

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: