Skip to content

Låtrecension: Manic Street Preachers feat. Richard Hawley “Rewind The Film”

9 Jul, 2013

“Rewind The Film”, första låten men inte första singeln, från det kommande Manics-albumet med samma namn släpptes igår. En tydlig fingervisning om det utlovade mer akustiska soundet som ska göra sig gällande. Det där med “första låten men inte första singeln” är förresten något nytt som skivbolag och artister har börjat använda, ungefär som en inropare för att väcka intresset för en singel som i sin tur är en inropare för att väcka intresset för ett album. Antagligen finns någon marknadsansvarigs uträkning över hur det knepet ökar försäljning på olika sätt, men den kalkylen har jag aldrig sett och jag hoppas slippa. För mig blir den låt som släpps först också automatiskt en singel, sedan får professorerna på Handelshögskolan ha vilken uppfattning de vill.

Mitt intresse för Walestrion har avtagit mer och mer för varje år som gått sedan Everything Must Go till att närma sig nollstrecket. Den nästan sju minuter långa, men ej för långa, “Rewind The Film” kan bli kyssen som väcker mig ur dödens sömn. Att spela in en duett med Sheffields mörkaste smörsångarröst var ett genidrag. Richard Hawleys djupa baryton passar som hand i handske med den vackra melodin, klart influerad av klassisk pop och låtskrivande i Bacharach/David-skolan, ackompanjerad av en tårdrypande, stråkförsedd Wrecking Crew-produktion. Kanske är det inte så konstigt, eftersom den bygger på David Axelrods “A Little Girl Lost” som finns på albumet Songs Of Experience från 1969.

Min enda egentliga oro är över hur James Dean Bradfield kommer att tackla övriga låtar, sett till hans Bruce Dickinson-vibrato som nästan stjälper omkull “Rewind The Film” i refrängen, men det lär vi bli varse 16 september när albumet släpps.

Nyligen fick jag en omsorgsfullt sammanställd Spotifylista av en vän med gräddan av solskenspop som producerades i slutet av 60-talet. “Rewind The Film” hade placerat sig fint mellan The Association och The Millennium, hade det inte varit för att idealistiska värderingar satt stopp för det.

Albumet Rewind The Film släpps 16 september, singeln “Show Me The Wonder” släpps 9 september

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: