Skip to content

Albumrecension: Franz Ferdinand “Right Thoughts, Right Words, Right Action”, Betyg 4/5

22 Aug, 2013

Smaka på ordet: Postpunk. Jag associerar nästan alltid de ord som innehåller “post-” till något nedstämt och allvarsamt. Postapokalyps(kanske har mer att göra med själva apokalypsen, men ändå). Posttraumatisk stress. Postrock. Då har vi inte ens nämnt Postgrunge, apropå sådant som gör en nedstämd. Det Franz Ferdinand gör är mer Postpostpunk, och det är kanske förklaringen till varför fjärde albumet Right Thoughts, Right Words, Right Action låter så svängigt och glatt. Minus och minus blir alltid plus, fick jag lära mig i skolans matematik.

Fyrmannabandet från Glasgow är unika i sitt sätt att låta som sig själva, trots en stor dos tydliga referenser i sina låtar. De mest självklara: Orange Juice, The ClashJoy Division, Talking Heads, XTC. De lite mindre självklara: Depeche Mode, Duran Duran, The Cure. Nämnda namn säger kanske att det här är en retroskiva med en 30-årig ljudbild. Inget kunde vara mer fel. Ingen kan heller säga att referenserna målar över deras förmåga att sticka ut. Ett annat album som jag kommer att tänka på är Dogs Die In Hot Cars Please Describe Yourself från 2004, där XTC-referenserna duggade tätt, men det innehöll så bra musik i egen tappning att det blev helt ovidkommande.

Felet många indieband gör är att man bara matar ut fantasilösa, snarlika nummer utan att hitta knep som särskiljer dem från varandra, och således bakar ihop allt till en enda ogenomtränglig kaka. Franz Ferdinand lyckas lägga in olika små subtila ting som ger liv i låtarna; en udda syntslinga, en varierad basgång, reverb- och ekoeffekter på sången. En mungiga! I “Stand On The Horizon” låter det faktiskt som att Edwyn Collins är med och sjunger, men det kanske är min egen eufori som börjat ta överhand.

Och som det svänger. Bara för att man taggats med arty-farty-stämpel betyder inte det att man inte kan göra musik som får folk att vilja dansa och ha kul. Ett sprittande lyckopiller till skiva, utan att förlora ett uns coolness.

Bästa spår: “Stand On The Horizon”, “Right Action”, “Evil Eye”

Köp den här: CDON(CD, 2-CD, Vinyl), GINZA(CD, 2-CD, Vinyl)

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: