Skip to content

Albumrecension: Temples “Sun Structures”, Betyg 4/5

9 Feb, 2014

“Retro is a dirty word” säger pressreleasen. Frågetecken säger jag. Men låt oss återkomma till det.

En kvartett från Kettering med rökelse i turnébussen och hajpen i byxfickan har äntligen släppt sitt debutalbum, och egentligen borde världen vara på väg i spinn. Frågan är om den egentligen är det? I en tid då mainstreamhouse från Svedala härskar över världens alla listor är man förlåten om man hyser tvivel över band som gett sig den på att återskapa den nuvarande rockens ursprung.

Tom Warmsley och James Bagshaw bildade Temples genom ett gemensamt intresse för The Byrds och annan 60-talsrock, och redan deras första utgåva, singeln “Shelter Song”, spelades in på egen hand i Bagshaws sovrum på bästa DIY-manér, och så även det självbetitlade albumet som nu ligger framför oss. Och vilken rasande bra debut det är.

Jag vet. Man sitter där och försöker hela tiden komma fram till varje låts referens till något annat. Namn som The Zombies, The Byrds, Tomorrow, Arctic Monkeys, Hurricane #1 och The Stone Roses haglar mot marken som paradisäpplen i en höststorm. The Soundtrack Of Our Lives ska vi bara inte tala om. Men aldrig att man helt kan sätta fingret på dem i detalj. Och egentligen är det ovidkommande. Temples må leva i ett gemensamt universum med andra likasinnade från olika generationer, men de lyckas trots det skapa sin egen lilla nisch, och väver varsamt in olika grader av sunshine pop, stoner rock, Madchester och Motown i sin psykedeliska rock. Dessutom är produktionen betydligt tyngre än deras föregångare, med en mullrande bas från Warmsley och ett bultande trumspel från Sam Toms. Något aldrig Chris Hillman och Michael Clarke gavs möjlighet till.

Men så var det det där med “retro is a dirty word”. Vad Temples menar mellan raderna är förstås att man inte haft för avsikt att låta som ett hyllningsband till när det begav sig. Om deras intention var att undvika jämförelser med de största i rockhistorien har de misslyckats kapitalt. Som skapare av ett magnifikt debutalbum har de däremot varit desto mer lyckosamma.

Bästa spår: “Colours To Life”, “Sun Structures”, “Test Of Time”

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. The Bucket List Vecka 7, 2014 | Songs for Whoever

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: