Skip to content

The Bucket List Vecka 13, 2014

28 Mar, 2014

Precis som alla världens musiker tycker man att det senaste man gjort är det bästa någonsin. Men den här listan kan vara det. Jag lovar.

Utöver allt annat känt och okänt, kolla särskilt in dom här: Simon Norrsveden, The Night VI, Mo Kolours, Hercules And Love Affair, Mathias Lilja och Withered Hand.

Trevlig helg!

Lyssna på rara.com: The Bucket List Vecka 13

Lyssna på WiMP: The Bucket List Vecka 13

Lyssna på Spotify: The Bucket List Vecka 13

Lyssna på Spotify: The Full 2014 Bucket List(alla årets låtar)

Simon Norrsveden “Mamma”(från Gå, Bli Bra. Det Kan Nog Ta Ett Tag, 2014)

Hittills i år har inte en enda svensk poplåt varit bättre än “Mamma”. I så fall får ni vaska fram ett jädra bra motbevis. Så länge det kommer från Gå, Bli Bra. Det Kan Nog Ta Ett Tag kan jag köpa det.

The Black Keys “Fever”(från Turn Blue, 2014)

Låten det slagits flest frivolter över senaste veckan. Ett visst inflytande från producenten Danger Mouse kan anas.

Starwalker “Losers Can Win(All That You’ve Got)”(från Losers Can Win EP, 2014)

Jean-Benoît Dunckel är lyckosam i det mesta han företar sig: Air är odiskutabla som stilbildare, och i Tomorrow’s World samarbetade han med Lou Hayter från New Young Pony Club och gjorde ett av 2013 års bästa album. Nu har Dunckel slagit sig samman med Bardi Johannsson från isländska Bang Gang. Jag föredrar den här lite mer mytiska och mer Air-ljudande versionen framför den lite mer akustiska som också finns med på EP:n.

Son Lux feat. Lorde “Easy(Switch Screens)”(från Alternate Take EP, 2014)

Världens hetaste kvinnliga musiker just nu är förstås aktuell överallt, och efter att hon gjort en cover på Son Lux “Easy” från fjolårets Lanterns var Lorde förstås självskriven när Ryan Lott bestämde sig för att omarbeta fyra av albumets låtar, inklusive “Easy”. Håll dessutom utkik efter mer Son Lux längre ner i listan.

The Night VI “Sienna”(singel, 2014)

Läser liknelser mellan fransk-engelska, Londonbaserade sexmannabandet The Night VI och The XX, Fleetwood Mac, Beyoncé och London Grammar. Säg så här: lägg alla nämnda artisters respektive talang i en hög så kan du förmoda hur bra “Sienna” låter, krönt av den av förlust och förlåtelse präglade texten.

Dustin Tebbutt “Bones”(singel, 2014)

Australiensaren och f.d. Sverigebon Dustin Tebbutt fortsätter att spotta ur sig prima indiefolksinglar och jag fortsätter att inkludera dem i The Bucket List.

Eels “Mistakes Of My Youth”(från kommande albumet The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett, 2014)

Klassiskt Eels-snitt på både nya singelns melodi och sångtext, där Mark Oliver Everett än en gång återbesöker sitt trasiga förgångna.

The Kooks “Down”(från Down EP, 2014)

Tidigare har Brightonkvartetten bara snuddat vid funk, inte trodde jag då att dom hade det här svänget i sig.

Beatrice Eli “Girls”(singel, 2014)

För ganska exakt ett år sedan tipsade jag om “Violent Silence” från Beatrice Elis debut-EP It’s Over. Nu är hon tillbaka med en ny, sylvass popsingel på temat “I Kissed A Girl”.

Lykke Li “No Rest For The Wicked”(från kommande albumet I Never Learn, 2014)

Om första släppet från nya Lykke Li-skivan, “Love Me Like I’m Not Made Of Stone”, var överraskande långsam och melankolisk är nya singeln “No Rest For The Wicked” henne aningen mer typisk med större produktion. I Never Learn ska enbart bestå av “powerballader”, men jag har lite svårt att se “Listen To Your Heart” influera på något sätt…

Dan Croll “From Nowhere”(från Sweet Disarray, 2014)

Singer/songwriter från Liverpool med egen stil.

Mathias Lilja “Don’ Fade On Me”(från Mathias Lilja, 2014)

Örebroaren Mathias Lilja har gjort ett av de bästa alt-countryalbum jag någonsin hört. Utan överdrift. Rotad i Sweetheart Of The Rodeo och uppumpad av inspiration efter inspelningarna av Bob Woodruffs fjolårsalbum The Year We Tried To Kill The Pain har han skapat något unikt och autentiskt, och exempelvis “Don’ Fade On Me” med sitt häpnadsväckande vackra intro är det enda bevis som behövs, men du vill inte missa övriga albumet. Håll utkik efter en kommande intervju med Lilja inom kort här på Songs for Whoever.

Jesca Hoop feat. Sam Beam “Haunting My Dress”(från Undress, 2014)

Sångerskan/låtskriverskan Jesca Hoop från Kalifornien, numera boende i Manchester, trädde in i mitt liv som den kvinnliga rösten i 2013 års i särklass bästa låt: Keaton Hensons “10am Gare Du Nord”. Hon växte upp i ett mormonhem, men lämnade tron bakom sig och började skriva musik istället. Bonusinfo: hon var en gång barnflicka hos Tom Waits. Misstänker att det jobbet inte direkt sänkte hennes inspiration.

Davidge feat. Cate Le Bon “Gallant Foxes”(från Slo Light, 2014)

Neil Davidge har meriter från arbete med DNA(som remixade “Tom’s Diner” till en hit för Suzanne Vega), Massive Attack och filmmusik åt Luc Besson. I den isiga “Gallant Foxes” gästas 51-åringen av alt-folk-sångerskan Cate Le Bon, som skapt för låten med sin frostiga Nico-röst.

Youngblood Hawke “Pressure”(singel, 2014)

Next indiestop: Los Angeles.

Vancouver Sleep Clinic “Flaws”(från Winter, 2014)

En lite mer elektronisk indiefolk sjungen i falsett à la ni-vet-vem. 17-årige Tim Bettinson kastades ordentligt in i hetluften när han nyligen fick öppna för London Grammar på deras turné i  hans hemland Australien, men så är det när man blir rejält hajpad. Kanske också lika bra att han vänjer sig vid stora åskådarskaror.

We Are Catchers “If You Decide”(från We Are Catchers, 2014)

Beach BoysSunflower. The Heavy Blinkers. The Pearlfishers. The High Llamas. Slog alla dessa an en sträng hos dig? Då sväljer du även We Are Catchers med hull och hår.

Guldgossen “Pengar Är Liv”(från ¡Caramba!, 2014)

När Ludvig Jansson var signad av storbolag insåg han att han hellre ville spela efter sina egna regler än andras. Så han klev av. Istället har han tagit kommando över sin karriär och släppte igår ett nytt album. “Pengar Är Liv” dansar fint på linan mellan Love Antell-pop och 70-talssvensktopp. Jo, faktiskt.

Aloe Blacc “Lift Your Spirit”(från Lift Your Spirit, 2014)

Den före detta rapparen fortsätter att göra retrosoul i modern tappning. Senaste albumet flörtar med såväl Dennis Edwards, Stevie Wonder och Curtis Mayfield. Och titelspåret är en Motownsläkting som inte skäms för sina “I Want You Back”-gener.

Allen Stone “Million”(singel, 2014)

För dryga året sedan tipsade jag om den här soulgossen från en småstad i nordvästra USA. Nu är han signad av Capitol Records och arbetar på första storbolagsalbumet tillsammans med svenske Tingsek.

Olympic Ayres “Take Flight”(singel, 2014)

Veckans discopop.

Paul Heaton & Jacqui Abbott “D.I.Y.”(från kommande albumet What Have We Become, 2014)

Äntligen nytt från den återförenade The Beautiful South-duon. Och du vet väl var namnet på den här bloggen kommer ifrån…?

Dean Wareham “My Eyes Are Blue”(från Dean Wareham, 2014)

Galaxie 500-sångaren släppte en EP ifjol, och nu är det dags för första fullängdaren. Slingriga melodier med vinglig sång. Eller om det är tvärtom.

Hercules And Love Affair “Do You Feel The Same?”(från kommande albumet The Feast Of The Broken Heart, 2014)

Även om discon ligger där bakom och lurar har Andy Butler den här gången hittat svänget i det sena 80-talets acid house-scen.

Withered Hand “Horseshoe”(från New Gods, 2014)

Skotske Dan Willson har förmågan att knyta ihop den ultimata kombinationen av alt-country och pop. Han bröt upp från Jehovas Vittnen i unga år och gör på New Gods upp med gamla gudar.

The War On Drugs “Lost In The Dream”(från Lost In The Dream, 2014)

Om fjolåret var Kurt Viles kommer 2014 definitivt att tillhöra hans gamla kompis Adam Granduciel. Ett av årets hittills mest hyllade album.

Sisyphus “Flying Ace”(från Sisyphus, 2014)

Det spännande projektet bestående av producenten Son Lux, singer/songwritern Sufjan Stevens och rapparen Serengeti har släppt det första albumet. Låter som man kan ana. Och bra, dessutom.

Tom Hickox “Let Me Be Your Lover”(från War Peace And Diplomacy, 2014)

Allvarsam brittisk crooner vars far var en av Storbritanniens största dirigenter. Richard Hawley gästar på albumet.

Tycho “Montana”(från Awake, 2014)

Scott Hansen lyckas få post-rock att låta som instrumental popmusik.

Tensnake feat. Thabo “Pressure”(från Glow, 2014)

Tyske producenten debuterar efter ett par decennier i branschen med ett album under egen flagg. Bl.a. Nile Rodgers medverkar, men den låt som främst bör bli en klubbhit är den här.

Black Lips ”Make You Mine”(från Underneath The Rainbow, 2014)

Puckad pop är den minst puckade popen, egentligen. Älskar du den enkla och effektiva powerpopklassikern ”What I Like About You” med The Romantics kommer du att älska ”Make You Mine” också.

The Tarantula Waltz “Scandinavian Minds”(från kommande albumet Tinder Stick Neck, 2014)

Markus Svensson vältrar sig i det faktum att vi under långa perioder lever i ett stort mörker. Från den ljusa sidan sett genererar det stor, stor musik.

Gruff Rhys “American Interior”(från kommande albumet American Interior, 2014)

Solokarriär, Neon Neon och Super Furry Animals. Den 43-årige walesaren är ständigt aktuell, nu med ett konceptalbum som berättar historien om John Evans, en dräng som på 1700-talet gjorde en upptäcktsresa från Wales till Amerika för att finna en mytomspunnen walesisktalande indianstam. Faschinerande grejer.

Eli ‘Paperboy’ Reed “Shock To The System”(från kommande albumet Nights Like This, 2014)

Farligt nära gränsen till Cee-Lo Green.

Simon Felice “Running Through My Head”(från Strangers, 2014)

Catskill Mountains-musikern som mest är känd från The Felice Brothers har hämtat inspirationen till nya albumet från den tuffa tiden efter 2010 då han genomgick en akut operation för att korrigera ett hjärtfel som uppstod under barndomen.

Spring Offensive “Bodylifting”(från Young Animal Hearts, 2014)

Next indiestop: Oxford.

Shit Robot feat. Luke Jenner “Feels Real”(från We Got A Love, 2014)

Electro-Bee Gees?

The Hold Steady “Spinners”(från Teeth Dreams, 2014)

Arbetarrockarna från Brooklyn ger ut sitt sjätte album, och det är fortfarande lika intressant att lyssna till Craig Finns ljug-vid-bardisken-berättelser.

Flyying Colours “Wavygravy”(från Flyying Colours, 2014)

Fullständigt skamlös Ride-ripoff av den här skivdebuterande Melbournekvartetten. Och man bara älskar det.

Kishi Bashi “Philosophize In It! Chemicalize In It!”(från kommande albumet Lighght, 2014)

Violinisten K Ishibashi har spelat med of Montreal och Regina Spektor, utöver sitt egna projekt Jupiter One. Sedan ett par år gör han även soloskivor med småskruvad men lättillgänglig barockpop som minner om nämnda of Montreal och The Hidden Cameras. Nya singeln är så poppig och fylld av sprudlande vårkänslor att hjärtat slår dubbla slag i ren eufori.

Kylie Minogue “I Was Gonna Cancel”(från Kiss Me Once, 2014)

Typisk discopop á la Kylie som verkar ha sneglat på “Let’s Dance”.

Eliza Gilkyson “An American Boy”(från The Nocturne Diaries, 2014)

För dig som anser att Lucinda Williams tar alldeles för lång tid på sig med varje album.

Ibibio Sound Machine “The Talking Fish”(från Ibibio Sound Machine, 2014)

Ibibio är ett regionalt språk som talas i en del av Nigeria. Därifrån kommer också Londonbördiga Eno Williams föräldrar, och hon för nu traditionen vidare uppblandad med både funk, disco och afrobeat.

Future Islands “A Dream Of You And Me”(från Singles, 2014)

Hajpade syntpoppare på frammarsch som häromdagen besökte Letterman. Tvetydig titel på albumet som inte är en samling. Eller så är titeln den smartaste vi sett, bara det att vi inte förstår det. Dess andra singel är “A Dream Of You And Me”, hur som helst.

Frank Ocean, Diplo, Mick Jones & Paul Simonon “Hero”(singel, 2014)

Intressant samarbete initierat av skoföretaget Converse.

I Know Leopard “Hold This Tight”(singel, 2014)

Next indiestop: Sydney.

Hamilton Leithauser “Alexandra”(från kommande albumet Black Hours, 2014)

The Walkmen har gjort uppehåll på obestämd tid, men Hamilton Leithauser tar inte paus. Första solosingeln “Alexandra” för tankarna till Jeff Lynnes produktioner åt Tom Petty och George Harrison. Låten är skriven ihop med Vampire Weekends Roman Batmanglij, som också producerat albumet. I övrigt medverkar Richard Swift samt medlemmar från The Walkmen, Dirty Projectors och Fleet Foxes på albumet.

Lissi Dancefloor Disaster “Nära Nära”(singel, 2014)

Uppsalas Johan Tilli och Josefin Lindh gjorde ett uppskattat album förra året, och satsade sedan allt på egna musikalen DÖ KLUBBDÖDEN som av allt att döma ser ut att vara det sista de gör tillsammans tills vidare. Singeln “Nära Nära” från musikalen ger anledning till att hoppas på snar återkomst.

Great Good Fine OK “Not Going Home”(singel, 2014)

Tar vid där debutsingeln “You’re The One For Me” slutade, och håller nivån.

Mo Kolours “Mike Black”(från Mo Kolours, 2014)

Joseph Deenmamode är en Londonproducent och sångare med mauritisk pappa och engelsk mamma som gör riktigt intressant alt-R&B, influerad av allt från mauritisk segamusik till soul, ska, hip-hop och Jimi Hendrix. Den dammiga, minimalistiska “Mike Black” hyllar brittiska funklegenderna i Cymande.

“Maiden”(från No Mythologies To Follow, 2014)

Ett år av väntan är över. Stor dos av melodisk electropop som håller vad de tidigare singlarna lovade.

Delay Trees “Perfect Heartache”(från Readymade, 2014)

Next indiestop: Helsingfors/Hämeenlinna.

Ledisi “Rock With You”(från The Truth, 2014)

Inte Michael Jackson-låten med samma titel, men väl så svängigt.

Dierks Bentley “Bourbon In Kentucky”(från Riser, 2014)

Storstjärna i Nashville med breda countryrockben. Missade ni singeln “Bourbon In Kentucky” i somras får ni en ny chans här.

Fear Of Men “Luna”(från kommande albumet Loom, 2014)

Next indiestop: Brighton.

NONONO “Fire Without A Flame”(från We Are Only What We Feel, 2014)

Svenska popkometerna i NONONO släpper äntligen sitt försenade debutalbum, härförda av “Pumpin’ Blood” och “Hungry Eyes”. Fler potentiella singlar finns, främst “One Wish”, “Jungle” och den här. I sommar spelar de på festivalernas moderskepp Lollapalooza, ännu en bekräftelse på deras status.

Elbow “Charge”(från The Take Off And Landing Of Everything, 2014)

Bästa låten på albumet. Tveklöst.

BROODS “Sleep Baby Sleep”(från Broods, 2014)

Syskonen Caleb och Georgia Nott kommer från Nya Zeeland, och gör syntpop med själfull sång.

Prince feat. Zooey Deschanel “Fallinlove2nite”(singel, 2014)

Ett samarbete jag inte hade räknat med. Bättre än de senaste alstren Prince Rogers Nelson släppt ifrån sig, vad nu det betyder.

DMA’s “Delete”(från DMA’s EP, 2014)

Närmare än tre slynglar från Sydney kommer vi inte britpop år 2014. Deras EP släpps idag, och övriga fyra spår har ett lite högre tempo än förhandssläppta “Delete”, som snurrat besinningslöst i min spellista senaste tiden.

Ozomatli feat. Dave Stewart “Brighter”(från Place In The Sun, 2014)

Chicanobandet från East L.A. blandar stilarna friskt; funk, hip-hop, rock, latino och här reggae i sällskap med Eurythmics Dave Stewart.

Harts “Lovers In Bloom”(singel, 2014)

Enmansbandet Harts är Darren Hart från Melbourne, och han gör indiedisco som en hel armé.

Chuck Inglish feat. Chromeo “Legs”(från kommande albumet Convertibles, 2014)

Jag låter det inte gärna gå listor utan inslag av Chromeo. Den här gången som gäster hos Santa Monica-rapparen Chuck Inglish.

Reptile Youth “Above”(från Rivers That Run For A Sea That Is Gone, 2014)

Next indiestop: Köpenhamn.

Freddie Gibbs & Madlib “Broken”(från , 2014)

Trasigt-liv-rap över sängkammargroove.

Yann Tiersen “A Midsummer Evening”(från kommande albumet Infinity, 2014)

Tiersen gjorde filmmusiken till Amélie från Montmartre, men gör även egensinnig popmusik. Den lätt skruvade(á la Beach House)”A Midsummer Evening” är…sommarpop, helt enkelt.

Anders Wendin “Du Måste Kunna Gå Nu”(från Dom Ska Få Se Vem Dom Roat Sig Med, 2014)

Titeln verkar först vara en uppmaning till fru Wendin, som hamnade i rullstol en period efter att ha slitit av båda hälsenorna. Texten säger dock annat. Hur som helst har jag alltid varit svag för The Boss-soulrocken som varit Moneybrothers adelsmärke.

Lyssna på rara.com: The Bucket List Vecka 13

Lyssna på WiMP: The Bucket List Vecka 13

Lyssna på Spotify: The Bucket List Vecka 13

Lyssna på Spotify: The Full 2014 Bucket List(alla årets låtar)

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: