Skip to content

Ny EP: Beat The Heart “Waiting For A Sequel” – Låt-för-låt-genomgång med Nicolas Flemström

15 May, 2014


LYSSNA VIA WIMP

Minns ni Stockholmskvintetten Beat The Heart, det taktfulla stadiumindiebandet med fäbless för 80-talspop med genomskärande gitarrer och emotionella crescendon? I september 2013 skrev jag om deras 3-spårs EP It Never Ends som spelades in i en studio inrymd i en lada ute på Västgötaslätten, och nu har dom varit där på nytt för att spela in sin nya, finfina EP Waiting For A Sequel. Sångaren och huvudsakliga låtskrivaren Nicolas Flemström lotsar oss genom den, låt för låt:

Jag ser hela EP:n och helheten som en filmisk kärlekshistoria. När jag började skriva låtarna kände jag tidigt att varje låt kändes som ett eget litet vykort, fyra små kortfilmer som tillsammans bildade en helhet. Därför ville jag också ha en titel som relaterar till just film, därav Waiting For A Sequel.

I “Like Marylou” möter vi huvudkaraktären på en mörk plats. En låt om att ha tusen olika känslor som drar åt olika håll, vilket gör att man aldrig lyckas greppa någon av dem. I den sista refrängen ville jag få till det där mänskliga, att hata och älska på samma gång. När rösterna “talar” till varandra i slutet så ville jag ha två olika budskap, som en ängel och en djävul på huvudpersonens axel. 

Andra låten “Hymn For Fools” är en tillbakablick efter att “Like Marylou” agerat prolog. Denna låt skrev jag i höstas efter att jag såg Wes Andersons Moonrise Kingdom. Blev bara så sjukt inspirerad och glad av den filmen, så jag satte mig ner och försökte skriva ett soundtrack eller i alla fall en låt som hade den känslan av ungdomlig kärlek och naivitet. Är en låt om vad som hade hänt i filmen om de två barnen hade lyckats fly och hålla sig gömda för evigt. Jag har någon slags hippiedröm om att de hade klarat sig fint och varit förälskade resten av livet. Det är såklart en utopi, men jag tror alla människor drömmer om att bara lämna allting och dra, en slags romantisk vardagsflykt som pågår i ens huvud. I slutändan är det en låt om att träffa en person för första gången i tidig ålder och känna att man via den här personen kan uppleva världen precis som den ska upplevas.

“Since You Came” är utvecklingen från “Hymn For Fools”. Jag ville skriva en låt som var väldigt enkel och hoppfull, utan att ha något speciellt mörker i sig. Den här låten handlar mer om när man väl har lärt känna en annan person, en reflektion kring hur man har förändrats som människa tack vare den här personen. Ville ha en ganska universell känsla, tänkte en del på John Lennon när jag försökte skriva låten och hur han skrev om kärlek på ett väldigt brett sätt.

“Waiting For A Sequel” är den totala motsatsen till “Like Marylou”. Jag ser det som att det är samma person i “Waiting For A Sequel” som i “Marylou”, men som efter att ha tänkt tillbaka på det han/hon upplevde i “Hymn” och “Since” har en annan syn på sin situation. En mer hoppfull inställning till framtiden. Jag ville skriva en låt om att personen går igenom sitt förflutna genom att se det på en biograf och det är där låten börjar. Det är också vad de tre första spåren innebär, minnen som leder upp till denna låt. Detta är i slutändan en låt som handlar om att sluta fred med sitt förflutna, men också om att acceptera att man måste leva med det. Personen är redo att gå vidare, utan att den för den sakens skull glömma sitt tidigare liv, utan snarare se det som något värdefullt att bli färgad av sina erfarenheter.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: